Llegats personals

Ramon de Baños (1890-1980)

baños

Director, guionista, operador de càmera, creador d’efectes especials i pioner del cinema català que, juntament amb el seu germà Ricard, rodà algunes de les produccions espanyoles més importants del cinema mut. El fons Baños és una important font d’informació per l’estudi del cinema primitiu català, pel que fa a les empreses cinematogràfiques del moment, com per la documentació relativa al films que ell va prendre part.

Ramon de Baños al repositori digital de la Filmoteca de Catalunya.

Domènec Ceret (1865-1922)

foto

Actor i director. Treballà per a la firma Solà-Penya, per a la Barcinógrafo d'Adrià Gual, per a l'Argos i per la Segre Films. Finalment fou contractat per a la Studio Films com a director tècnic-artístic i protagonista en diversos films. El fons Domènec Ceret recull documentació relativa a la seva vida professional, tant en el món del cinema com en el del teatre, tot i que també inclou alguna documentació personal.

Domènec Ceret al repositori digital de la Filmoteca de Catalunya.

Albert Gasset (1906-2000)

8

Realitzador, director de fotografia i, principalment, muntador. Començà en el món del cinema al costat de l’operador Ramon de Baños i va ser el 1918 quan conegué Fructuós Gelabert, amb qui treballà estretament; el mateix Gelabert li posà el renom de Griffith. El fons està format per fotografies i documents que il·lustren la seva trajectòria professional. Inclou fotografies des dels anys vint fins el final de la seva vida, en moltes de les quals hi apareix ell mateix fent d’operador o muntador. Dues de les seves càmeres s’exhibeixen a l’espai Delmiro de Caralt.

Albert Gasset al repositori digital de la Filmoteca de Catalunya.

Fructuós Gelabert (1874-1955)

9

Director de fotografia, realitzador i productor. L’afició per tot tipus d’instruments per presentar imatges en moviment el portà a fabricar la seva pròpia filmadora, realitzant el 1897 el primer film argumental a Espanya, Riña en un café. El fons conté materials sobre alguns films, documentació personal, sobre empreses cinematogràfiques així com la productora Boreal, i sobre els seus invents amb dibuixos, patents i pressupostos.

Fructuós Gelabert al repositori digital de la Filmoteca de Catalunya.

José Luis Guarner (1937-1993)

foto

Crític de cinema de referència, aviat s’interessà pels cineclubs i també començà a publicar en multitud de revistes i diaris. Director de la Setmana de Cinema de Barcelona i president del Festival de Cinema de Barcelona fins el 1990, també va ser el primer president de l’Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica. El fons inclou correspondència amb diversos amics, personatges importants del món del cinema, festivals de cinema, associacions i editorials; d’altra banda, conté les crítiques cinematogràfiques que va publicar en diverses revistes. 

José Luis Guarner al repositori digital de la Filmoteca de Catalunya.

Miquel Iglesias Bonns (1915-2012)

11

Director de cinema i teatre, músic i actor. Al servei de diverses productores abastà tot tipus de gèneres, des del policíac, fins al musical, passant pel melodrama. El fons recull informació de tota la seva trajectòria professional, ja que va ser ell mateix que va recollir i ordenar tot el material.

Fitxa descriptiva del Fons Miquel Iglesias Bonns al repositori digital de la Filmoteca de Catalunya.

José Nieto (1942) 

12

Compositor musical. Al llarg de la seva carrera s’ha especialitzat sobre tot en la composició de música de pel·lícules i sèries de televisió representatives del cinema espanyol. També és professor a l’Escola de Cine i Audiovisuals de Madrid ECAM. El fons està format per partitures musicals (manuscrites i impreses).

Partitures de José Nieto al repositori digital de la Filmoteca de Catalunya.

Francesc Rovira Beleta (1912-1999)

13

Director i productor. El 1942 es llicencià en Dret a la Universitat de Barcelona, però el 1948 es dedicà plenament al cinema. Alguns dels seus films més reconeguts foren Los atracadores (1961), Los Tarantos (1962), La dama de l'alba (1965) i El amor brujo (1967). El fons conté documentació molt variada sobre els films que va realitzar: fotografies, guions, escrits, pressupostos, contractes, correspondència, etc.

Fitxa descriptiva del Fons Francesc Rovira Beleta al repositori digital de la Filmoteca de Catalunya.

Claudi i Frederic Gómez Grau

14

Claudi i Frederic, germans, de procedència lleidatana (Cervera), els quals la seva carrera professional va estar estrictament lligada al món de l’audiovisual. Ambdós van iniciar-se en treballs relacionats amb la fotografia fixa.

Germans Grau al repositori digital de la Filmoteca de Catalunya.

 

Carles Duran (1935-1988)

15

Director i productor, fotògraf de moda i publicitat. Va ser un dels membres més actius de l’Escola de Barcelona i un exponent de la gauche divine. El fons personal de Carles Duran a la Filmoteca de Catalunya recull documentació relativa a la seva trajectòria professional vinculada a l’Escola de Barcelona: guions, documentació administrativa, fotografies, etc.

Fitxa descriptiva del Fons Carles Duran al repositori digital de la Filmoteca de Catalunya