La col·lecció documental

Llibres

Fons i col·leccions

alt

Fons bibliogràfic

El fons bibliogràfic disponible de la Biblioteca consta de més de 55.000 registres bibliogràfics i està constituït per diferents tipologies de documents, tant d’edicions nacionals com d’àmbit internacional. 

La col·lecció consta d’obres de referència (diccionaris, enciclopèdies, anuaris, bibliografies...), catàlegs de festivals i d’empreses del sector, llibres tècnics, obres de teoria i estètica, i tot un seguit d’obres classificades per geografia i gèneres cinematogràfics, guions originals i biografies d’actors i directors... entre altres temàtiques. Així com una base de dades d’E-books.
 

alt

Hemeroteca

L’hemeroteca de la Biblioteca consta d’un total de 2.000 títols de diferents revistes cinematogràfiques d’àmbit mundial en diferents suports, sigui en paper, digital o microfilmades.

Actualment la Biblioteca manté la subscripció anual de 100 revistes especialitzades, tant nacionals com internacionals.

Algunes de les revistes més antigues i amb un valor històric rellevant han estat digitalitzades per facilitar l’accés als nostres usuaris. Podeu consular-les al Repositori Digital.

Per la difusió del nostre fons periòdic, la Biblioteca posa a disposició dels seus usuaris l’Screen Studies Collections que inclou per tres importants bases de dades d’indexació i buidatge de revistes cinematogràfiques internacionals:  American Film Index, Index International i International Index to Film Periodicals.

 
alt

Arxius patrimonials

La Biblioteca ha rebut importants donacions de personalitats del món cinematogràfic com són directors, fotògrafs, crítics de cinema, estudiosos... i  d’entitats professionals relacionades amb el món audiovisual, productores, distribuïdores, estudis de doblatge....

Aquests llegats contenen materials molt diversos:  correspondència, documentació personal, guions, escrits, biblioteques privades, fotografies, material filmogràfic..., i la Biblioteca ofereix unes condicions d’accés adequades a cadascun dels fons.
 

alt

Fons gràfic

Material gràfic relacionat amb el món del cinema: fotografies, cartells, cartelleres, cromos, postals, programes de mà i altres documents promocionals.

La temàtica és àmplia i hi podem trobar des de retrats de personatges cinematogràfics fins a escenes i rodatges, sense oblidar-nos del material publicitari.
 

alt

Videoteca i fonoteca

La Biblioteca té un gran fons audiovisual i fonogràfic que ens permet tant apropar-nos a les pel·lícules més importants de la història del cinema, com també gaudir de les bandes sonores dels principals compositors cinematogràfics.

La Biblioteca també s’encarrega de la conservació i difusió de les gravacions produïdes per la pròpia activitat de la Filmoteca, com taules rodones i conferències.
 

alt

Col·lecció d'objectes

L’Espai Delmiro de Caralt exhibeix, de forma permanent, un seguit de peces de museu que  permeten conèixer l’origen i l’evolució del cinema i de la imatge en moviment.

La col·lecció abasta des de zoòtrops fins a aparells mecànicament més evolucionats i és particularment útil per desenvolupar-hi tallers dels Serveis Educatius
 

Accés a la col·lecció documental

alt

Per la consulta de la col·lecció documental disposem de  vàries eines de catalogació i difusió:  

Tenim el catàleg bibliogràfic amb més de 55.000 registres i on es pot consultar principalment el fons de llibres, revistes i pel·lícules.  La col·lecció consta d’obres de referència (diccionaris, enciclopèdies, anuaris, bibliografies...), catàlegs de festivals i d’empreses del sector, llibres tècnics, obres de teoria i estètica, i tot un seguit d’obres classificades per geografia i gèneres cinematogràfics, guions originals i biografies d’actors i directors, revistes de cinema des dels seus inicis fins a l’actualitat, i un important fons de pel·lícules en DVD i Blu-Ray.  Aquest catàleg forma part del catàleg  col·lectiu de les Biblioteques Especialitzades de la Generalitat i del CCUC.

També disposem d’un Repositori Digital que dóna accés a tota aquella documentació que ha estat digitalitzada per afavorir la seva consulta i preservar la seva conservació (revistes, fons personals, fotografies, cartells, llibres, partitures...), així com aquelles publicacions originalment publicades en format electrònic

Mobydoc és l’eina que ens dona accés a gran recull de premsa sobre cinema, la seva consulta s’ha de fer a la Biblioteca.

Estem subscrits a la Base de Dades Screen Studies Collections que posem a disposició dels nostres usuaris que inclou  tres importants bases de dades d’indexació i buidatge de revistes cinematogràfiques internacionals:  American Film Index, Index International i International Index to Film Periodicals.

Facilitem l’accés EBOOK CENTRAL per la consulta i descàrrega de llibres en format digital.
 

Història

alt

La Biblioteca de la Filmoteca es va iniciar amb el fons de l'antiga delegació a Barcelona de la Filmoteca Nacional i les posteriors adquisicions de CO.CI.CA (Col·lecció Cinematogràfica Catalana), recopilada per Miquel Porter i Moix, i de la Biblioteca Delmiro de Caralt. Aquesta valuosa col·lecció iniciada pel matrimoni format per Delmiro de Caralt i Pilar de Quadras l'any 1924, des del 2002 forma part de l'Inventari del Patrimoni Cultural Català.

Actualment compta  amb més de 55.000 registres bibliogràfics entre llibres, revistes, DVD’s, bandes sonores... i amb 1.500 revistes històriques, a les quals cal afegir les 100 capçaleres especialitzades que es reben anualment. La Biblioteca també conserva més de 250.000 documents gràfics, una important secció de fons patrimonials amb llegats de gent del cinema de tots els temps,  així com una col·lecció d’aparells cinematogràfics amb més de 1.250 peces originals.