Cicle
El Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya fa cinquanta anys i ho celebrem amb una retrospectiva nodrida de títols representatius de la seva història i una exposició antològica de les diferents edicions. La mostra arrencarà a la Filmoteca de Catalunya per viatjar després a Sitges, coincidint amb una nova edició del festival, que tindrà lloc el proper mes d’octubre.
L’exposició, coproduïda pel mateix festival i la Filmoteca de Catalunya, recorre la història del certamen, les pel·lícules que s’hi han exhibit i els convidats que les han presentat. Aquest recorregut des dels orígens fins a l’actualitat del festival va paral·lel a l’evolució del gènere, que ha guanyat en pressupost, tecnologia i espectacularitat per convertir-se en el més popular de la cartellera.
La història del festival es divideix en quatre períodes marcats per l’empremta dels equips que l’han dirigit. Pere Serramalera i Antonio Ráfales estan al capdavant de les primeres edicions (1968-1982). Són anys de precarietat i vacil·lacions sobre la identitat del festival. Entre 1983 i 1993, quan el festival rep el suport institucional necessari que n’assegura la supervivència i multiplica el poder d’atracció de Sitges, obrint-lo a nous valors emergents del gènere, comença una nova etapa sota la direcció de Joan Lluís Goas i Xavier Catafal. En aquesta mateixa línia i amb Àlex Gorina, primer, i amb Roc Villas, després (1994-2000), el certamen esdevé l’aparador del fantàstic produït a la península. És en el darrer període (2001-2017) quan el festival creix, es creen noves seccions, es refermen els contactes amb les grans companyies de cine, es potencia la presència asiàtica, el cinema d’animació i l’interès per les noves tecnologies. La capacitat d’atracció de Sitges fa que, popularment, es conegui el festival com El Cannes del fantàstic. Àngel Sala és el director d'aquesta darrera etapa.
Aquesta mostra vol ser com un àlbum de família ple de records, en què trobar referències específiques a algunes de les icones més emblemàtiques i pertorbadores del fantàstic.