De dimarts a divendres, de 10.00h a 14.00h i de 16.00h a 21.00h
Dissabte i diumenge, de 16.00h a 21.00h
Per què realitzar una obra quan és tan bonic somniar-la?
(Il Decameron, Pier Paolo Pasolini)
Somniar una pel·lícula. Desplegar en l’espai els fragments d’un film per venir, inacabat. Esbossar amb paper els personatges d’una faula que recorre les promeses visionàries del llenguatge, del braille a la telepatia, de la visió paròptica a la invenció del theremin als anys 1920: llegir amb les mans, veure-hi amb la pell, tocar sense contacte... vet aquí un feix d’utopies incomplertes que conformen l’arxiu potencial d’un cinema possible.
Somniar una pel·lícula. Imaginar-la al marge del seu cos original, desvinculada de la tecnologia pròpia i dispositius acostumats. Cinema paper, cinema paraula, cinema per altres mitjans, cinema expandit, cinema virtual. Fa molts anys que Érik Bullot interroga les transformacions d’un art inestable i en constant metamorfosi, de les joguines òptiques al canvi radical que ha significat l’establiment definitiu del digital.
Què és, avui, el cinema? Si ha deixat de ser aquella empremta de llum impresa en un suport fotoquímic, si els seus usos i funcions han mutat definitivament, si les imatges han esclatat en un mar de pantalles que van del telèfon a la galeria, és encara aquell que vam conèixer al llarg del segle XX?
Descartada (i superada) una mort repetidament anunciada, l’artista i teòric reflexiona sobre els desplaçaments, els límits i les especificitats del cinema -tecnològiques, socials, estètiques, institucionals. Fins a quin punt serà capaç de negociar les condicions de tal metamorfosi sense negar la seva identitat? Es pregunta l’autor d’El film i el seu doble. Fins on podrà difractar-se, com la llum als calidoscopis?
Per l’exposició a la Filmoteca, Bullot actualitza la hipòtesi d’un cinema vivent o desmaterialitzat a través d’un relat poètic i una investigació rigorosament documentada d’algunes de les obsessions o quimeres que el cinema ha deixat enrere.
El recorregut inclou dues instal·lacions inèdites en convivència amb obres de Ramón y Cajal, August Strindberg, Vicente Huidobro, Roland Sabatier o Jakob Mohr, així com diferents formats: del collage a la imatge en moviment passant per la fotografia, el dibuix i una sèrie de programes que acompanyaran la mostra a través de projeccions, discussions, lectures, una conferència performativa. També serà l’ocasió de presentar el segon volum de la nostra sèrie de publicacions Apunts de cinema, assaig en vint-i-quatre fragments que conjuga un exercici especulatiu amb la recerca erudita.
“Tot tancant els ulls, el cinema mental es projecta sobre la pantalla de les nostres parpelles. El film serà imaginari, o no serà.” (Érik Bullot)
Marina Vinyes Albes (comissària)
Érik Bullot és cineasta i teòric. Les seves pel·lícules han estat projectades en nombrosos festivals i museus, com el Jeu de Paume (París), La Enana Marrón (Madrid), la Biennale de l'Image en Mouvement (Ginebra), el CCCB, el New York Museum, el Museo de Arte Moderno de Buenos Aires o la Cineteca Nacional de Chile, entre altres, i són presents en diverses col·leccions: Centre Pompidou (París), Col·lecció departamental d’art contemporani (Seine Saint-Denis), Xcèntric (Barcelona). Recentment, ha exposat al MUCEM (Marsella) i a l’ISELEP (Brussel·les).
De les seves publicacions de cinema, destaquen: Sayat Nova (Yellow Now, 2007), Renversements 1 & 2. Notes sur le cinéma (Paris Expérimental, 2009 i 2013), Sortir du cinéma (Mamco, 2013), Le Film et son double (Mamco, 2017), Roussel et le cinéma (Nouvelles Éditions Place, 2020), L'Attrait des ventriloques (Yellow Now, 2022) i, en castellà, El cine es una invención post-mortem (Shangrila, 2015), Fotogenias y paradojas (UNTREF, 2018), Salir del cine (Shangrila, 2020) i Cine de lo posible (Metales pesados, 2021).
Actualment, professor de l’Escola Nacional de Belles Arts de Bourges (França), ha impartit classes de cinema i fotografia a diferents escoles d’art: Marsella, Le Fresnoy, Arles, Avignon.
Cinema imaginari. Conferència performativa
Inauguració de l’exposició
Dj, 28 de setembre | 19.00h | Filmoteca de Catalunya
Masterclass Inscripció prèvia: taquilles@cccb.org
Dv, 29 de setembre 2023 | 18.00h | Arxiu Xcèntric (CCCB)
Visita comentada de l’exposició amb Érik Bullot
Inscripció prèvia a filmoteca.taquilla@gencat.cat
*La inscripció a la masterclass inclou una plaça a la visita comentada.
Dv, 29 de setembre 2023 | 19.30h | Filmoteca de Catalunya
Cinema inacabat: José Antonio Maenza, Maya Deren i Serguéi Paradjànov.
Projeccions comentades.
Amb la col·laboració de Festival Intangible
Dt, 24 d’octubre 2023 | 18.00h | Filmoteca de Catalunya
Conferència il·lustrada en el marc de l’Aula de cinema.
Dc, 25 d’octubre 2023 | 17.00h | Filmoteca de Catalunya
Retrat del cineasta en ventríloc.
Érik Bullot reflexiona sobre la seva pràctica artística i d’escriptura en relació amb la publicació Apunts de cinema, editada per la Filmoteca de Catalunya.
*Aquesta sessió és la cloenda de l’Aula Xcèntric 2023: Escriure el cinema II. Les persones inscrites al curs tenen entrada gratuïta.
Dc, 29 de novembre 2023 | 18.30h | Filmoteca de Catalunya
Estrena a Catalunya de la pel·lícula Langue des oiseaux (Érik Bullot, 2021).
Amb la presència del cineasta.
Dc, 29 de novembre 2023 | 20.30h | Filmoteca de Catalunya
Vídeo
Àudio
Una producció de
Filmoteca de Catalunya
Departament de Cultura
Comissariat
Marina Vinyes Albes
Cap de programació, exposicions i serveis educatius Filmoteca de Catalunya
Marina Vinyes Albes
Coordinació de l’exposició
Núria Expósito
Esther Vilà
Suport a la coordinació de l’exposició
Júlia Pérez i Gonell
Disseny d’espai i disseny gràfic
Jaume Coscollar (Taller Pontí)
Producció i muntatge
Grop Exposicions i Museografia
Impressió Cinema paper
Tinta invisible
Il·luminació
ILM
Traducció, revisió i correcció lingüístiques
Tys
Joaquim Sala Sanahuja
Agraïments
ADGP
CNAP (Centre national des arts plastiques, France)
Colección legado Ramón y Cajal. Instituto Ramón y Cajal (CSIC)
Prinzhorn Collection, University Hospital Heidelberg
Fundación Telefónica
Museo Reina Sofia
National Library of Sweden
Oliver Peyroux
Philippe Baudouin
Amb la col·laboració de: