Dossier

Artistes russos en temps difícils

01/05/2016

Introducció

 

El cinema clàssic comunista no només representa un referent (encara que fos un referent negatiu, que s'inverteix, paròdia o intenta combatre) comuna per als Nous Cinemes de l'Est, sinó que també constitueix un referent no compartit amb altres cinematografies europees, l'ús de les quals implica un punt distintiu. Alhora, es tracta d'un rerefons important a l'hora de fer lectures i anàlisis de les obres dels directors de l'Est. Per exemple, Jay Leyda escriu: «A Polònia, el jove director Andrzej Wajda va aprendre molt de les obres de Kozintsev i Trauberg i va fondre aquesta influència amb els treballs del seu mestre immediat, Alexander Ford. El resultat es veu en el seu primer film, Pokoliene (Andrzej Wajda, 1955), que és una versió admirable, feta en el propi estil de Wajda, del tema i l'estructura de Yunost Maksima (Grigori Kozintsev, Leonid Trauberg, 1935).  Igualment, la pel•lícula WR: Misterije organizma (Dusan Makavejev 1971) no té les mateixes connotacions per a un espectador que coneix a Milena Dravic, l'actriu que protagonitza el film, estrella de més de cinquanta pel•lícules iugoslaves del realisme socialista que reivindiquen la lluita del proletariat contra la burgesia i el feixisme, que para aquells que manquin d'aquesta informació.

 

 

A més, com l'imaginari cinematogràfic del realisme socialista incorporava l'essència de la ideologia marxista, precisament en entrar en conflicte amb aquesta estètica els Nous Cinemes d'Europa de l'Est xoquen amb les estructures del poder marxista. Una vegada més, es confirma que els governs comunistes no separaven l'estètica de la ideologia. Un dels temes obsessius del realisme socialista en tot el territori de l'Est —la lluita antifeixista i la victòria en la Segona Guerra Mundial—també s'elabora en moltes pel•lícules dels Nous Cinemes, però aplicant enfocaments diferents i, sovint, actituds oposades a les quals plantejava el cinema oficial dels quaranta i cinquanta. Una d'aquestes pel•lícules és, per exemple, Ivanovo detstvo (Andrei Tarkovski, 1962) l'actitud antifeixista de la qual és indiscutible; no obstant això, l'autor enfoca el tema des d'un punt de vista subjectiu i líric, la qual cosa contrasta amb la contínua afirmació del col•lectiu i l'èpic, valors del cinema clàssic marxista. No és d'estranyar que Tarkovski no tingués problemes amb l'administració estatal amb aquesta pel•lícula, ja que, en retratar la lluita antifeixista encara es movia en un terreny segur, «beneficiant-se de l'èxit domèstic i internacional d'antecedents com Ballada o soldate (Grigori Chujrai 1959), Letyat zhuravli (Mikhail Kalatozov, 1957) o Sudba cheloveka (Sergei Bondarchuk, 1958)».

D'acord amb els principis de Kruschev, l'autor no expressava cap falta de respecte als principis del partit amb el film, alguna cosa que també podia aplicar-se a moltes pel•lícules del Nou Cinema, com Kanal (Andrzej Wajda, 1957) a Polònia Ostre sledované vlaky (Jiri Menzel, 1966) a Txecoslovàquia. Els Nous Cinemes de l'Est solen tractar el tema de la guerra enfocant més aviat les destinacions marginals i individuals, incloent de vegades el to còmic, com el mateix Menzel, i intentant mostrar la vida quotidiana durant els conflictes amb els feixistes, i no tant els assoliments heroics dels lluitadors. Per aquí és on aquests films obstaculitzen en un possible xoc amb la censura: la vida quotidiana durant la guerra aportava situacions en les quals no sempre quedava ben clar qui era "el bo" i qui "el dolent"; a més, sorgien situacions plenes de possibles ambigüitats i dubtes morals. Alguns autors fins i tot xocaven obertament amb els tabús de la versió històrica oficial, segons la qual els comunistes no podien cometre cap error moral a l'hora d'instaurar la seva poder mentre vencien als feixistes, ni tampoc després.

 

Vientos del Este: los nuevos cines en los países socialistas europeos, 1955-1975. José Enrique Monterde, Carlos Losilla (ed.).  Valencia: IVAC: Festival Internacional de Cine de Gijón: Centro Galego de Artes da Imaxe: Filmoteca Española, 2006.

 

 

Consulteu altres dossiers elaborats per la Biblioteca del Cinema

 

 

Bibliografía

 

Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema

 

  • Beumers, Birgit. A History of Russian cinema. Oxford ; New York: Berg, 2009.
  • The BFI companion to eastern european and russian cinema. Richard Taylor, Nancy Wood, Julian Graffy, Dina Iordanova (ed.). London: British Film Institute, 2000.
  • El Cine soviético de todos los tiempos: 1924/1986. Valencia: Filmoteca de la Generalitat Valenciana, 1988.
  • The Cinema of Russia and the former Soviet Union. Birgit Beumers (ed.). London ; New York: Wallflower, 2007.
  • Gels et dégels: une autre histoire du cinéma soviétique, 1926-1968. Bernard Eisenschitz (ed.). Paris: Centre Pompidou ; Milano: Mazzotta, cop. 2002.
  • Gillespie, David. Russian cinema. Harlow: Pearson Education, cop. 2003.
  • Hashamova, Yana. Pride and panic: russian imagination of the west in post-soviet film. Bristol [etc.]: Intellect, 2007.
  • Història del cinema soviètic : 1917-1967. Moscú: Cultura, 1969.
  • Il Cinema russo attraverso i film. Alessia Cervini; Alessio Scarlato. Roma: Carocci, 2013.
  • Martin, Marcel. Le Cinéma soviétique: de Khrouchtchev à Gorbatchev: 1955-1992. Lausanne: L'Age d'Homme, 1993.
  • Nuevos cines: años 60. José Enrique Monterde, Esteve Riambau (ed.). Madrid: Cátedra, c 1995.
  • Olivieri, Claudia. Cinema russo da oggi a ieri. Roma: Lithos, cop. 2015.
  • Porter i Moix, Miquel. Historia del cine ruso y soviético. Barcelona: Cultura Popular, 1968.
  • Schnitzer, Luda. Histoire du cinema sovietique. Paris: Ed. Pygmalion, 1979.
  • Sound, speech, music in Soviet and post-Soviet cinema. Lilya Kaganovsky, Masha Salazkina (ed.). Bloomington: Indiana University Press, cop. 2014.
  • URSS: dal disgelo alla Perestrojka. Pesaro: XXV Mostra Internazionale del Nuovo Cinema, 1989.
  • Vientos del Este: los nuevos cines en los países socialistas europeos, 1955-1975. José Enrique Monterde, Carlos Losilla (ed.). Valencia: IVAC: Festival Internacional de Cine de Gijón: Centro Galego de Artes da Imaxe: Filmoteca Española, 2006.
  • Youngblood, Denise J. Russian War films: on the cinema front, 1914-2005. Kansas: University Press of Kansas, cop. 2007.
     

Films