Dossier Film (INCLÒS A El Neorealisme italià)
Poques òperes primes desprenen la intensitat, la força, d’aquella adaptació de James M. Cain trasplantada a terres italianes que Luchino Visconti va donar forma, amb l’ajuda en el guió de Giuseppe de Santis, Mario Alicata i Gianni Puccini, en aquells dies redactors de la revista «Cinema», a Obsessió (Ossessione, 1943). I poques seqüències d’obertura resumeixen, amb una precisió tan mil·limètrica, no només les tortuositats per les quals ha de discórrer la trama, sinó també l’atreviment i les ganes de trencar amb els dogmes establerts amb el que ho farà.
Després dels plans inicials, que situen a l’espectador en la Itàlia profunda de l’època mussoliniana, la càmera de Visconti abandona els personatges secundaris amb els quals s’ha iniciat l’acció i segueix a l’autèntic protagonista, Gino (Massimo Giroti), un cop baixa del camió en què ha viatjat clandestinament, de moment sempre d’esquenes. Una primera grua el mostra acostant-se a la trattoria on transcorrerà l’acció, situant espacialment a l’espectador. Un segon moviment de grua, en aquest cas cap avall, el col·loca davant de la porta, mentre busca amb què pagar. A diferència dels tòpics cinematogràfics imposats per la dictadura de Mussolini, on tot era net, impol·lut i irreprotxable, l’entorn és pobre i “cutre”, amb un protagonista mort de gana que no té on caure mort.
Un pla de situació del local antecedeix a un tràveling arran de terra que segueix els peus de l’heroi, calçat amb unes sabates destrossades que simbolitzen el seu ànim viatger, inquiet ‒el qual apunta els seus futurs problemes a l’hora d’arrelar-se‒, i que oloren uns gossos que reforcen l’ambientació depriment del lloc. La càmera es manté a l’esquena de Gino mentre s’acosta a la barra per a demanar menjar, i l’espectador descobreix al mateix temps que ell, quan inclina el cap amb curiositat, una veu femenina que canta dolçament. Una panoràmica el segueix fins a la porta de la cuina, després del qual es produeix un enquadrament fonamental: el protagonista, mostrat d’esquenes ‒el que evidencia encara més la seva necessitat econòmica, ja que s’aprecia millor el pèssim estat de la seva jaqueta‒, s’allunya a poc a poc fins al fons del pla fins que permet veure les cames juganeres i ben tornejades de Giovanna (Clara Calamai, en un paper pensat per a Anna Magnani), agitant-se mentre es pinta els ungles. En una imatge es reuneixen els tres desitjos fonamentals de l’home, que després el mouran a cometre el crim heretat de la novel·la de Cain: una dona atractiva, menjar calent i un lloc on dormir, tres luxes conjunts que no han coincidit en la seva existència fins al moment.
De fet, la relació apassionada, arrabassada, dels dos personatges es defineix en el següent intercanvi de mirades. Primer, Giovanna aixeca el cap en un doble moviment: un desinteressat, mera reacció a les paraules del rodamón, i un altre d’admiració i sorpresa. Després, Visconti ens mostra el perquè del seu entusiasme, amb un tràveling d’acostament que revela, per primer cop, el rostre del protagonista ‒i que no amaga una evident admiració del mateix director cap a la bellesa física de Giroti‒, així com la seva mirada de desig cap a la dona. L’autor no necessita les arrabassades escenes de sexe de la versió de la novel·la realitzada per Bob Rafelson, ni els aparatosos petons amb llengua de Tay Garnett, per transmetre a l’espectador la luxúria dels seus personatges. Li basta (i li sobra) amb la intensa mirada dels actors i el seu aspecte brut, descuidat, molt més animal i sexualitzat del que era moneda habitual en el cinema italià de l’època.
Alarcón, Tonio L. Obsesión: pasión a primera vista. “Dirigido por”, núm. 384 (dic. 2008), pàg. 95.
Esquinçada, passional i matèrica. Són tres adjectius que s’escauen per a aquest film que marca l’inici del Neorealisme italià i que suposa el debut de Luchino Visconti, una personalitat cinematogràfica travessada tant per la seva procedència aristòcrata com pel clima polític d’una Europa assetjada per la Segona Guerra Mundial i el seu rebuig frontal al feixisme. Visconti, qui durant la dècada dels anys trenta, havia passat una temporada a França on va iniciar-se en el món del cinema de la mà de Jean Renoir, decideix portar a la gran pantalla la novel·la de James M. Cain The Postman Always Rings Twice per fer-ne una versió lliure i personal. Més endavant, la novel·la de Cain seria també portada al cinema per directors com Tay Garnett (1946) o Bob Rafelson (1981).
El cineasta italià mostra la història d’aquests dos amants qui decideixen matar el marit d’ella per poder viure el seu amor en llibertat tot indagant en una temporalitat fílmica sense apressament i explorant la dimensió psicològica tant dels paisatges exteriors com dels asfixiants interiors plens d’ombres amenaçadores que intensifiquen tant la presència del marit com la densitat del pacte de sang i les seves conseqüències sobre la relació dels enamorats. Tot això sense abandonar el desig de realitat que acabarà caracteritzant els cineastes del Neorealisme italià, de Visconti mateix fins a Roberto Rossellini passant per Vittorio de Sica o Cesare Zavattini.
Amb Ossessione, a més, Visconti fractura els codis cinematogràfics del moment pel que fa a la representació de la sensualitat tot oferint al personatge femení de Giovanna, interpretada per Clara Calamai, una mirada activa, de possessió del desig. Malgrat això, el film no s’escapa d’una visió fatalista de l’existència humana doncs el destí acaba imposant-se a l’amor dels personatges principals.
Ossessione fou censurada pel règim de Mussolini qui va considerar-la “anti-italiana” i només va poder-se exhibir de forma parcial i marginal. Fins i tot se’n van destruir els negatius, però Visconti en va poder guardar una còpia.
Anna Petrus (UIC)