Cicle

Mostra de Cinema Espiritual: Dreyer ressuscitat

La Passion de Jeanne d'Arc (Carl Theodor Dreyer, 1928)
Mostra de Cinema Espiritual

15/11/2018 - 31/12/2018

calendario

Per exemple, La passion de Jeanne d’Arc figura com una obra mestra a totes les històries del cinema, però són molt pocs els que han reconsiderat la seva valoració —a l’alça!— després de trobar-ne una còpia amb el muntatge fet pel mateix Dreyer; un film com Tva människor no s’ha revisat perquè a Dreyer no li agradaven els actors amb els quals va haver de treballar; el caràcter “materialista” del miracle d’Ordet no sempre s’ha pres en consideració; el drama biogràfic de Dreyer —fill natural adoptat per una família que no l’estima— es va descobrir tardanament malgrat que travessa tota la seva filmografia; la dimensió teatral de Gertrud no va ser compresa quan es va estrenar.

En definitiva, sense que es pugui parlar de “Dreyer, el gran desconegut”, sí que podem pensar que, com tots els grans, Dreyer és un cineasta de qui mai no arribarem a copsar-ho tot. 

En el seu moment, quan Dreyer morí, el poeta Joan Brossa va retre homenatge al cineasta:

EN LA MORT DE CARL THEODOR DREYER

Mestre: respires sota les corones
i és viva arreu l’angúnia del nus
que uneix arbrat i peix en un sol fus
enllà del pany del bosc i de les ones.

Un carretó tot blanc ple de persones
besa la boira, però ser confús
no aroma la teva obra, i el refús
d’intoleràncies, tan sol a estones,

li infon virtut, Regala’ns el teu nord,
la resplendor perfecta de l’acord,
i la bondat ja no serà dilema.

El pensament s’aferra al teu record,
tu, la roca darrera, el gran poema
sonor i sol i altívol del cinema.

Brossa

Amb la col·laboració de

Direcció General d'Afers Religiosos - GEneralitat de Catalunya

Programa

Du skal aere din hustru, amb presentació a càrrec d'Iván Gómez el dijous 15 i de Miriam Hatibi el dimarts 20
Marcel·li Joan Alsinella, director general d’Afers Religiosos, el director de la filmoteca Esteve Riambau i Iván Gómez, Professor d'Història del Cinema a la Universitat Ramon Llull - Blanquerna, presenten la primera sessió del cicle "Dreyer revisitat" que coorganitzem amb la Mostra de Cinema Espiritual. La presentació de la segona sessió corre a càrrec de l'analista de dades i activista Miriam Hatibi, portaveu de la Fundació Ibn Battuta.
Sessió doble: 'Thorvaldsen' i 'Mikaël'
Joan Pineda acompanya al piano aquesta doble sessió de films muts de Carl Theodor Dreyer, que inclou un curtmetratge documental i un llargmetratge de ficció que adapta una novel·la autobiogràfica.
Sessió doble: 'Thorvaldsen' i 'Mikaël', amb presentació a càrrec d'Alba Sabaté el divendres 16 i d'Albert Berrio el diumenge 18
La novel·lista i catedràtica de Llengua i literatura catalana Alba Sabaté presenta la primera projecció d'aquests dos films, prevista per a divendres 16 de novembre: el diumenge 18 de novembre, serà el torn de l'expert en cinema Albert Berrio. A banda, Joan Pineda acompanya al piano ambdues sessions.
Vredens Dag, amb presentació a càrrec de Joan Safont i Eulàlia Tort
El dissabte 17 de novembre, el periodista Joan Safont ens acompanya per presentar aquest clàssic de Dreyer. El divendres 23, és el torn d'Eulàlia Tort, també periodista.
La passion de Jeanne d'Arc, amb presentació a càrrec d'Esteve Riambau i Francesc Vilallonga
Dimecres 21 de novembre, el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, presenta el film tot comparant-ne les diferents versions existents. El dimarts 27, és el torn del professor de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Francesc Vilallonga.
Die Gezeichneten, amb presentació a càrrec de Sebastià Alzamora el dissbte 24 i de Frank Lucas el dijous 29
L'escriptor Sebatià Alzamora i Frank Lucas són els encarregats de presentar, en cadascuna de les sessions de projecció, aquest film realitzat a Alemanya i ambientat en la Rússia de principis del segle XX.
Sessió doble: 'De naede faergen' i 'Vampyr', amb presentació a càrrec de Jordi Sánchez el diumenge 25 i de Susana Pérez el dimecres 28
Complementem la projecció de 'Vampyr' amb un curtmetratge de 1948. Presenten la sessió Jordi Sànchez (el diumnege 25) i Susanna Pérez (el dimecres 28).
Sessió doble: 'De naede faergen' i 'Vampyr'
Complementem la projecció de 'Vampyr' amb un curtmetratge de 1948.
Ordet, amb presentació a càrrec de Peio Sánchez el divendres 30
El sacerdot Peio Sánchez presenta una obra clau de la història del cinema i possiblement l'exponent més reeixit de l’art cinematogràfic de Carl Theodor Dreyer.
Sessió doble: 'Storstromsbroen' i 'Praesidenten'
Un documental mut acompanya la projecció del primer film de Dreyer, que havia treballat durant vuit anys per a la Nordisk en qualitat de guionista i muntador.
Blade af Satans Bog
Pàgines del llibre de Satanàs
El segon film de Dreyer és un fresc històric immens sobre el bé i el mal, amb les diferents formes que el dimoni pot adoptar mostrades al llarg de quatre èpoques històriques diferents: Jerusalem en vida de Jesucrist, la Sevilla del segle XVI, la Revolució Francesa i la Revolució Russa.
Sessió doble: 'Vandet på landet' i 'Glomdalsbruden'
Tanca la Mostra de Cinema Espiritual a la Filmoteca aquesta doble sessió que combina un documental i un llargmetratge de ficció.