Premsa
25/11/2020
Després de la darrera reobertura, la Filmoteca de Catalunya encara la programació del mes de desembre amb quatre sessions diàries amb horaris adaptats a la restricció de mobilitat nocturna, a les 16.00h, 16.30h, 19.00h i 19.30h, amb el 50% de l’aforament i seients preassignats.
En el programa de desembre hi destaquen els cicles i títols següents:
Marilyn Monroe, la dona i el mite
L’exposició Marilyn Monroe by Milton H. Greene. The 50 Sessions ofereix una imatge pràcticament inèdita de l’estrella gràcies a la complicitat que va establir amb aquest fotògraf en una sèrie de 50 sessions on van aconseguir una complicitat i intimitat poc freqüents. El fill de Miltin H. Green, Joshua, és el curador de l’arxiu del seu pare, d’on prové la vuitantena de fotografies d’aquesta mostra, que tindrà el complement imprescindible d’un cicle amb els títols més emblemàtics de Monroe.
El misticisme de Bresson
Robert Bresson és el protagonista de la retrospectiva que presenta la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya a la Filmoteca. Amb un estil sec i auster que depura al màxim el llenguatge cinematogràfic, amb històries protagonitzades per víctimes del mal o del pecat i l’expiació, Bresson és el gran místic del cinema francès, un autor imprescindible. En la selecció no hi faltaran títols com Les Anges du péché, Pickpocket, Le Procès de Jeanne d’Arc o Au hasard Balthazar.
Un nou valor del cinema italià: Pietro Marcello
El seu triomf a la darrera edició del Festival de Sevilla amb Martin Eden, adaptació de la novel·la autobiogràfica de Jack London, és un dels darrers avals de la carrera de Marcello, pràcticament inèdita entre nosaltres. El seu és un cinema d’emocions, de poesia, marcat per la consciència de classe, el compromís amb els marginats socials i la tendència a la hibridació i a l’experimentació formal, d’arrel documental. La preestrena del seu darrer film s’acompanya de la recuperació d’alguns dels seus treballs anteriors.
Jardins de cinema
La sisena edició d’aquest cicle mostra de nou els diferents escenaris en què es pot convertir el jardí: un lloc màgic on no existeix ni el dolor ni la tristesa (The Secret Garden); un indret per a l’esplai i la hiperconnectivitat juvenil (Pico 3); una terrible presó (Canino) o l’escenari de misteris críptics (The Draughtsman’s Contract). Visions polièdriques del jardí que arriben gràcies a la col·laboració de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona.
Cinema jove
El Festival Reteena és una proposta feta per i per a públic jove, que inclou una oferta molt variada en tots els vessants de l’audiovisual. La Filmoteca n’acull part de la programació de cinema, amb la recuperació de l’anime amb esperit feminista La princesa Mononoke (Hayao Miyazaki); el film de culte Donnie Darko (Richard Kelly) i l’aclamada òpera prima Las ventajas de ser un marginado (Stephen Chbosky), a més d’una sessió de curtmetratges de joves talents locals.
I també...
El centenari del clàssic de Robert Wiene Das Cabinet des Dr. Caligari propicia una sessió per recordar-lo amb acompanyament al piano en directe a càrrec de J.M. Baldomà.
La projecció de Kmêdeus, una producció de Cap Verd, inaugurarà la quarta edició de la trobada internacional d’arts escèniques de l’Àfrica contemporània, Africa Moment.
Una sessió triple amb alguns treballs cinematogràfics del fotògraf Paul Strand dialoga amb l’exposició que ha inaugurat el nou centre fotogràfic KBr de la Fundació Mapfre.
Dins de la programació familiar, El màgic d’Oz saludarà la nova versió teatral que dirigeix David Selvas al Teatre Condal de Barcelona, amb la presència a la sala de part de la companyia.
Les sessions d’homenatge recordaran algunes de les figures importants desaparegudes els darrers mesos: Olivia de Havilland, Francesc Betriu, Enrique Irazoqui, Juliette Greco i Michael Lonsdale.