Col·lecció Guerra Civil: Fons Laya Films

L’octubre de 1936, un cop sufocat l’aixecament militar que va originar la Guerra Civil, la Generalitat Republicana va crear el Comissariat de Propaganda. Dirigit per Jaume Miravitlles, era un organisme autònom que tenia l’objectiu d’aglutinar l’activitat divulgativa i propagandística institucional.

Al sí del Comissariat, el novembre de 1936 es va crear una secció de cinema a la qual es va posar el nom de Laya Films. Es dedicava a la producció, però també a la distribució de films amb la marca de Catalònia Films. La secció la va dirigir Joan Castanyer i en dos anys s’hi van produir un centenar de noticiaris i documentals, molts amb la col·laboració de Popular Films, la productora del Partit Comunista, per fer front al monopoli anarquista a través del Sindicat de l’Espectacle. Malauradament, aquests materials han arribat als nostres dies d’una forma fragmentària i només en alguns casos concrets han sobreviscut tal i com s’havien exhibit durant la Guerra Civil.

Aquesta col·lecció inclou els noticiaris i els documentals produïts i/o distribuïts per Laya Films. Aquests films formen part de la Col·lecció de Cinema Català, però se’ls hi ha donat entitat pròpia com a col·lecció per la seva enorme rellevància històrica.