Multiversions

Multiversions

19/04/2013

Des dels orígens, el cinema s'ha acomodat al públic amb diverses versions d'un mateix títol. Aquest és, doncs, un fenomen cosubstancial a la història del setè art que aquest catàleg, que acompanya l'exposició del mateix títol, aborda amb tota la seva complexitat. Amb textos signats per especialistes internacionals, aquest volum serà, sens dubte, un punt de referència per a tractaments futurs d'aquest fet.

La pràctica de crear diverses versions d'un mateix film ja era freqüent als inicis del cinema i va seguir durant el cinema mut amb rodatges amb un segon negatiu. La instauració del so va provocar el rodatge dels mateixos guions amb actors que s'expressaven en llengües diferents abans que el doblatge unifiqués les imatges però incorporés veus distintes a les dels actors originals. També les censures han estat font d'alteracions de moltes pel·lícules, i no era infreqüent que les coproduccions internacionals substituïssin determinats actors en funció dels públics locals. Darrerament, els DVD han propiciat la difusió de les variants del director's cut o de les restauracions fetes per les filmoteques a partir de la hipotètica existència d'una "versió internacional".

 

En edició bilingüe -català i anglès-, Multiversions conté set estudis a càrrec de diversos autors experts en la matèria. El llibre s'estructura en set aparats que estudien i aprofundeixen els diversos factors que han donat peu a la producció de les diverses  multiversions cinematogràfiques: Variacions sobre un (mateix?) film, per Esteve Riambau; Les mil cares de les versions concurrents, per François Thomas; La mateixa pel·lícula, diferents còpies. El primer cinema i les diverses versions d’arxiu, per Paolo Cherchi Usai; Multiversions en el cinema mut: els fims de F.W. Murnau, de Luciano Berriatúa;  Multiversions múltiples a partir de l’inici del sonor, de Juan B. Heinink; La censura com a causa de multiversions, de Román Gubern; El concepte del “muntatge del director”, entre la produccio cinematogràfica independent i un nou model empresarial, de Stefan Drössler.  Comprar catàleg a: LLibreria en línea -  Generalitat de Catalunya

 

Autor Filmoteca de Catalunya - Esteve Riambau (coord.)
Editorial Filmoteca de Catalunya, Edicions 62
Any 2013
Lloc de publicació Barcelona
Format Llibre
ISBN/DL 978-84-393-9010-7/B-6574-2013