Aquest any 2025, en què es commemoren els cent anys del naixement de Fernando Birri, recuperem una de les pel·lícules fundacionals del cinema documental d'Amèrica Llatina, Tire Dié. Programada juntament amb Los Totos, d'una altra persona cabdal en el documental argentí, Marcelo Céspedes.
Dues pel·lícules emparentades, tot i que separades per dues dècades de distància, i que en el món present que recorre novament a l'estratègia de convèncer-nos que tot està bé a través de xifres per presentar la realitat, segueixen més vigents que mai. Programat per Maui Alena.
Tire Dié
FERNANDO BIRRI, 1960. Argentina. 33'. VO en castellà. Arxiu digital.
Filmat entre els anys 1956 i 1958, Tire dié narra les vides humils de molts ciutadans de Santa Fe, entre ells els nens que persegueixen els viatgers dels trens per demanar-los deu centaus, sol·licitud que dona títol al film.
Rodat de manera col·lectiva amb l’alumnat de la fundacional Escuela Documental de Santa Fe, aquest històric documental exposa les desigualtats a la societat argentina de mitjans del segle XX.
És la primera pel·lícula de Fernando Birri, un dels pares del Nou Cinema Llatinoamericà
Los Totos
MARCELO CÉSPEDES, 1983. Argentina. 28′. VO en castellà. Arxiu digital.
“Los Totos registra la vida a la vila de San Fernando, al nord del Gran Buenos Aires, atorgant als seus habitants la visibilitat que la societat i el govern els neguen.
Com a testimoni de la crisi social del país, el documental els ofereix la possibilitat d’expressar les seves necessitats. Amb la influència del cinema social de Fernando Birri i del cinema directe de Jean Rouch, Céspedes s’introdueix al camp per participar i captar la quotidianitat i les problemàtiques d’un lloc que molts desconeixen.
El seu acostament, que implica una postura política i cultural definida, el porta a dialogar amb els qui hi viuen, des d’un lloc més proper que l’entrevista. D’aquesta manera, la pel·lícula es nodreix de les declaracions, davant de càmera, d’assistents socials o de la mestra de la vila, que li proveeixen un marc sociològic i pedagògic sobre les característiques dels seus habitants i les condicions de vida”. (Marcela Barbaro)