Raoul Peck · 1993 · 106'
Seleccionat al Festival de Cannes i primer llargmetratge de ficció d’Haití amb distribució als Estats Units, L’Homme sur les quais ens presenta els anys de plom de la dictadura de Papa Doc Duvalier mitjançant els records d’una nena de vuit anys que viu amb les seves dues germanes a càrrec de la seva àvia, després de l’exili dels seus pares, amenaçats pels tontons macoutes (grup paramilitar a les ordres directes de Duvalier).
A través de l’exercici de la memòria i el recurs d’elements onírics, el director retrata la transició de la infància a la maduresa, en què la poesia i la imaginació evoquen els efectes traumàtics de la violència d’un dels règims més sanguinaris del país. Símbol de la lluita per la llibertat i primer país caribeny a aconseguir la independència, el 1804, Haití continua sent font d’inspiració per a artistes i pensadors.
Quan Raoul Peck, el seu cineasta més reconegut, va ser nominat als Oscars el 2017 pel seu documental I Am Not Your Negro, feia dècades que treballava en tres continents amb films experimentals, pel·lícules i sèries de televisió, documentals i llargs de ficció.
Nascut a Haití, criat al Congo i als Estats Units, format a Alemanya i amb residència entre Amèrica i Europa, Peck exemplifica una tradició radical negra internacionalista i diaspòrica d’home i dones que han dedicat la seva vida i les seves obres a combatre les injustícies d’arrel econòmica i racial.
A L’Homme sur les quais, Peck tracta d’un dels moments més sanguinaris de la història del país, quan les aspiracions d’independència i llibertat de Toussaint Louverture i del rei Christophe van mutar en el regne de terror dels tonton macoutes de Papa Doc Duvalier. En la seva itinerància política i intel·lectual, Peck torna constantment a Haití, d’on va marxar amb vuit anys cap al Congo amb els seus pares, obstinat a documentar la seva història, cobrint des de les dictadures del segle XX fins als efectes del terratrèmol del 2010 i del capitalisme extractiu, i mostrant la centralitat de l’illa en la configuració del món contemporani des de les colònies.
Estrena nacional.
La projecció inclou una videopresentació a càrrec de la cineasta Mariette Monpierre.