Chris Marker · 1989 · 52'
Una sèrie documental sobre la cultura grega i el seu llegat, sovint problemàtic. La democràcia atenesa, la gramàtica dels mites, la sexualitat i el plaer, la invenció del jo, la música. Els temes que apareixen (acadèmics, filosòfics, artístics, científics, polítics, etc.) són tractats per especialistes, entrevistats per Marker.
Les respostes a les seves preguntes persistents s’alternen amb centenars d’inserts: seqüències de muntatge d’estàtues, fragments de pel·lícules, gràfics generats per ordinador i paisatges que s’utilitzen per il·lustrar o contextualitzar les rèpliques.
Episodi 10: “Mythologie ou La vérité du mensonge” (‘Mitologia o la veritat de la mentida’).
De Grècia van sorgir mites eterns. Steiner en planteja la gènesi i el seu lloc a la psique. Marios Ploritis n’evoca la propagació; Yoshida demostra que van ser transmesos al Japó, la religió del qual té afinitats amb aquest politeisme grec del qual Nietzsche va fer un model de tolerància atès que no va acabar en cap massacre. Ploritis manifesta que els mites grecs també alimenten el pensament mundial i en posa exemples. Per Steiner, estan al cor de la gramàtica inicial i tots els mites es construeixen contra la mort…
Episodi 11: “Misogynie ou Les pièges du désir” (‘Misogínia o les trampes del desig’).
La concepció grega de la sexualitat era molt diferent de la nostra. Què pensaven els grecs del desig? Murray i Sissa expliquen diferents problemes socials de l’homosexualitat masculina. Objectes de conquesta o mares, les dones tenen un paper menor dins la societat. Tot i així, els dramaturgs han donat vida a dones extraordinàries. Al segle XVIII, l’ideal de bellesa viril va atreure Winckelmann a Grècia, i l’atracció per l’erotisme grec ha arribat fins a nosaltres. L’homosexualitat masculina és similar a un ritu d’iniciació. Model de relació que permet al jove aprendre filosofia, també inspira un amor romàntic que s’expressa en textos. Una entrevista a Alexis Minotis i les incisives paraules de Ionatos ens fan remuntar a la Grècia moderna i als seus dictadors.