Ousmane Sembène · 1971 · 103'
El 1942, durant la Segona Guerra Mundial, en un poble de la regió senegalesa de Casamance, una part dels homes ha estat enviada al front francoalemany per salvar França. L’armada colonial vol requisar la collita d’arròs del poble per enviar-la a les tropes. Les dones, responsables de les collites, decideixen amagar l’arròs, mentre que els ancians decideixen consultar els déus.
“Una obra descriptiva, però també molt analítica; lírica, però també profundament política; metafòrica, però amb una base dels fets reals” (N. Ghali).
La sessió inclou la projecció de:
Niaye
OUSMANE SEMBÈNE, 1964. Int.: Serigne Sow, Astou N'Diaye, Mame Dia. Senegal-França. VOSE. 35'. 35mm.
Amb Niaye, Sembène focalitza la seva atenció per primera vegada en els llogarets rurals africans i exposa els problemes d’una petita comunitat el cap de la qual ha deixat embarassada la seva filla.
“Una anàlisi ferotge del sistema del poder basat en la idea de casta i del paper que exerceix l’omnipresència de la religió i la manca de virtuts de les classes dirigents. Evoca també les cicatrius encara obertes del colonialisme i denuncia el lloc de submissió que ocupen les dones en la societat” (Nuno Sena).