Alfonso Ungría · 1971 · 96'
Programa: Sessions especials.
El cineasta Alfonso Ungría presenta les seves memòries. L’autor relata Memorias (Del cine en la Transición) com a protagonista i com a testimoni del franquisme i la llarga Transició, mostrant les successives transformacions del cinema espanyol, el seu finançament, el paper dels productors i de les majors, les lleis ministerials, els festivals, TVE, etc. Canvis viscuts a través d’una filmografia construïda des del cinema independent fins al més convencional, passant per una àmplia experiència televisiva.
Amb la col·laboració de:
Els mítics homes talp de la Guerra Civil Espanyola van inspirar aquesta història protagonitzada per un home que mai no surt de casa. El film, inspirat en l’experiència de Ricardo Muñoz Suay, va tenir problemes de censura i de distribució.
“Hi ha un moment històric en el qual qualsevol societat derrotada decideix quedar-se a casa per sempre: moment en el qual apareix i regna tan sols allò que és domèstic, l’àmbit de la consanguinitat i de la família. En realitat, les fronteres entre la casa i el carrer han estat bastant esborrades i la veritat és que el carrer té també molt de casolà, d’emparedat. I és que tot un poble s’ha quedat cessant i dona voltes delirant despert i enraonant adormit. La distància entre vigília i somni és molt estreta per efecte d’aquesta vida irreal, fantasmagòrica” (Alfonso Ungría).