Cartas de Akyab | Eugènia Balcells, cineasta

Eugènia Balcells · 2020 · 72'

Programa: Sessions especials.

Cartas de Akyab

Fitxa tècnica

Direcció Eugènia Balcells
Producció Catalunya
Any 2020
Versió VE (Versió original en castellà)
Durada 72'
Format Arxiu digital

Aquest film honra les avantpassades birmanes d’Eugènia Balcells, que van haver d’ocultar el seu origen per poder continuar fent la seva a Europa, on van ser enviades a estudiar. El reconeixement i la integració d’aquesta valuosa herència vital proporciona sentit i coherència a tota l’obra de l’artista.

El film sorgeix arran d’unes cartes trobades a un vell maletí de viatge, després de la mort de la seva besàvia, la qual les havia amagat durant tota la seva vida. A les cartes escrites a Akyab (Myanmar), els espais on havia d’aparèixer el nom de la mare estaven en blanc, les paraules havien estat esborrades per mantenir el secret de la procedència.

Partint d’un fet real, d’una recerca personal, la pel·lícula ens mostra la relació Orient-Occident, la situació de les dones i els prejudicis racials i socials; la gran riquesa i la humanitat d’unes tradicions molt poc conegudes.

El film es converteix en un mosaic amb diversos nivells de lectura, patrimoni cultural d’interès universal.

Amb la col·laboració de:

Vila Casas Can Framis

Cicles que han programat aquest film

Sessions
Dimecres 11 Gener 2023 · 18:00  Conversa entre Eugènia Balcells i Ramon Espelt (investigador de cinema). Moderació a càrrec d’Eulàlia Bosch, comissària de l’exposició Eugènia Balcells, ella una i altra vegada.