Dossier

Recursos cinematogràfics

Què trobareu?

Des de la Filmoteca de Catalunya hem posat els nostres fons fílmics, documentals, gràfics i pedagògics a la vostra disposició. Aquesta petita selecció s'anirà actualitzant de manera periòdica.

Audiovisuals

Llistat de recursos audiovisuals de la col·lecció fílmica conservada al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya i altres recursos creats per recolzar la seva programació regular.

 

Llargmetratges

Decàleg Ferran. Vida i poesia de Jaume Ferran (X. Juncosa, 2019). El documentalista Xavier Juncosa ens ha cedit per aquests dies de confinament el seu darrer treball, un retrat del poeta cerverí Jaume Ferran.

Lock-out (A. Padrós, 1973). Metàfora de l’opressió política i social durant el Franquisme protagonitzada per cinc outsiders que viuen en un abocador

 

Curtmetratges i migmetratges

Alegría tradicional de Barcelona (J. Serra Estruch, 1957). Pel·lícula que, a mode de calendari, repassa les festes populars de la Barcelona de l'any 1957 tot visitant diferents emplaçaments de la ciutat.

Càmping (F. Bordàs, 1930). Pel·lícula amateur que recull a la perfecció l’esperit d’aquestes filmacions casolanes d’excursions que es popularitzaren durant el primer terç del segle passat.

La dona visible (diversos autors, 1895-1920) Selecció de films que mostren la presència i representació de la feminitat al cinema dels orígens.

Georges Méliès. Tres títols procedents dels nostres fons dirigit pel mag del cinema dels orígnes. Petites peces que combinen imaginació amb trucs cinematogràfics.

Helena Lumbreras

  • A la vuelta del grito (H. Lumbreras, 1977). El futur que li espera a la classe obrera dels anys setanta front l’economia capitalista que força reconversions industrials, tancament de fàbriques i acomiadaments.
  • El campo para el hombre (H. Lumbreras, 1972). Testimoni de la precària situació del món rural, a partir dels dos principals sistemes d’organització agrícola a Espanya els darrers segles, els minifundis gallecs i els latifundis andalusos
  • El cuarto poder (H. Lumbreras i L. Soler, 1972). Anàlisi dels mitjans de comunicació oficials de l’Estat i una crida a les publicacions clandestines durant les acaballes de la dictadura franquista.
  • O todos o ninguno (H. Lumbreras, 1976). La convicció de Lumbreras en entendre la lluita obrera com una actuació sempre col·lectiva, sense jerarquies, va fer que promogués autonomia entre els treballadors del seus propis rodatges.
  • Spagna 68 (H. Lumbreras, 1968). Un retrat de la repressió social i política i les lluites contra el règim que realitzaven els estudiants, els treballadors i certs sectors de l’església més progressista.

 

Llorenç Soler

  • El Altoparlante (L. Soler, 1970). Documental experimental que contraposa primers plans d'homes, filmats d'amagat mentre van caminant cap a la feina. amb discursos d'exaltació de Franco.
  • Carnet de identidad (L. Soler, 1970). Film experimental en què, partint d'un textos de l'obra de teatre "La indagación" 1965 de Peter Weiss i aprofitant imatges de les seves pel·lícules industrials i imatges fixes de la premsa de l’època, posa en evidència les contradiccions de la societat del moment.
  • El Largo viaje hacia la ira (L. Soler, 1969). Anàlisi de les conseqüències socials i econòmiques de la migració interior durant els anys 60 i del fenomen del barraquisme.
  • Noticiario RNA (L. Soler, 1970). Paròdia de l’omnipresent NO-DO de les sales de cinema sota el franquisme.
  • Será tu tierra (L. Soler, 1966). Pel·lícula feta per encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona que havia de lloar la política d’habitatge social i que l'alcalde Porcioles no va acceptar. Tot i afegir un final més feliç i esperançador, mai es va presentar públicament.

 

Natura i cinema (1911-1938). Selecció, que consta de dues parts,i gira sobre l’eix de la natura en un sentit ampli, ja que hi és ben present a les nostres col·leccions, ja sigui com a protagonista principal o secundari. La primera és una selecció de films amateurs i la segona un seguit de noticiaris de Laya Films.

Pim Pam Pum Revolución (A. Padrós, 1970). Pel·lícula experimental, sàtira política, denúncia social o introspecció ètica i estètica, termes aplicables a tota l’obra el cinema de Padrós

Playmates (F. C. Fishback,1921). Mostra d'slapstick romàntic que va omplir el Hollywood de la dècada dels anys 10 i 20 del segle passat i protagonitzat per Baby Peggy.

 

Segundo de Chomón

Sociedad Franco Hispano Americana para la construcción de pianos y armóniums (1913). La historiadora Teresa Sala presenta aquest documental realitzat per l'empresa Cabot Film de Barcelona sobre la fàbrica de pianos i harmòniums instal·lada al barri de Sant Martí de Provençals de Barcelona, molt a prop de l’Hospital de Sant Pau.

 

La gran il·lusió.Relat intermitent del cinema català

Sèrie coproduïda per Filmoteca de Catalunya i TV3 que abraça els 60 primers anys del cinema a Catalunya a partir de petites històries i de grans noms.

Capítol 1: I la llum es va fer

Capítol 2: Il·lustrats i aventurers

Capítol 3: El sonor. Parlem-ne!

Capítol 4: Per Amor a l'art

Capítol 5: Cinema en estat de guerra

Capítol 6: Ombres del franquisme

Capítol 7: Lladres i serenos

 

Exposicions

Audiovisuals relacionats amb alguna de les exposicions que han tingut lloc a la Filmoteca de Catalunya

Les façanes del Capitol

Mac, més enllà del cartell

 

Cineastes a la Filmoteca

Fem selecció d'algunes de les visites al Raval: Ken Loach, Albert Serra, Pedro Almodóvar, Jaime Rosales, Guillermo del Toro, Krzysztoff Piesewicz, Costa-Gavras...al nostre canal de Youtube.

Però també al Repositori trobaràs altres presentacions que han esdevingut a la Filmoteca.

 

Cartes blanques

Aquest és un dels cicles que més ens agraden. Cineastes i altres personatges de la cultura ens proposen un seguit de pel·lícules que ells consideren imprescindibles: Isabel Coixet, Sergi López, Jaume Plensa, Mercè Sampietro...

Unes tries eclèctiques que descobreixen aspectes dels seus programadors.

 

Cineastes

Els orígens, les influències artístiques, les constants temàtiques i les obsessions formals d'alguns imprescindibles de la història del cinema i que han format part de la nostra programació els darrers anys.

Amat Escalante, Arturo Ripstein, Bertrand Tavernier, Chantal Akerman, Guillermo del Toro, Hou Hsiao-hsien, Howard Hawks, Ida Lupino, Ingmar Bergman, Jacques Rivette, Jaime Rosales, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, John Ford, Jules Dassin, Ken Loach, Kenji Mizoguchi, Lav Diaz, Luc i Jean-Pierre Dardenne, Maurice Pialat, Radu Mihaileanu, Stanley Kubrick i Terrence Malick

 

Aula de cinema

Vídeocàpsules que acompanyen les sessions d'Aula de cinema i que en pocs minuts condensen els moviments i gèneres més importants de la història del cinema. Des dels orígens, a l'expressionisme alemany, la Nouvelle Vague, el Neorealisme, el Free Cinema o el melodrama...

 

iMediaCities

Projecte d’àmbit europeu que pretén implementar un sistema de recerca i indexació de les pel·lícules per als investigadors i estudiosos en el camp de les humanitats i les ciències socials. Impulsat per filmoteques i universitats, gira al voltant de nou ciutats europees i les pel·lícules que les retraten. Més de 10.000 títols formen part d'aquesta col·lecció.

 

Mémoire filmique Pyrénées-Méditerranée

Projecte en comú amb la Cinémathèque de Toulouse, l’Institut Jean Vigo de Perpinyà i L’Arxiu de la Imatge i el So de Mallorca recull les pel·lícules vinculades a aquest territori vertebrat pel Pirineu i el Mar Mediterrani. Gairebé 500 títols formen part d'aquesta col·lecció.

 

 

Documentals

Llistat de recursos documentals de la col·lecció conservada a la Biblioteca del Cinema de la Filmoteca de Catalunya (novel·les cinematogràfiques, hemeroteca, llibres digitals...) i altres recursos cinematogràfics creats per recolzar la seva programació regular.

Gràfics

Llistat de recursos gràfics de la col·lecció conservada a la Biblioteca del Cinema de la Filmoteca de Catalunya (fotografies, cartells, cartelleres...)

Serveis Educatius

Des de Serveis Educatius de Filmoteca oferim als docents, famílies i alumnes un seguit de recursos i eines per fer el més productives possibles aquestes dates de confinament.

Activitats

Recursos externs

A banda dels recursos de la Filmoteca de Catalunya, també podeu consultar altres entitats que tenen el seu contingut en obert i de manera gratuïta.