Dossier Film (INCLÒS A Aula de cinema 2019/2020)

Tösen fran Stormyrtorpet

La noia de Stormyrtorpet

Fitxa tècnica

Direcció

 Victor Sjöström

Guió

Ester Julin, Selma Lagerlöf i Victor Sjöström

Música

Röda Kvarns Orkester i Rudolf Sahlberg

Fotografia

Henrik Jaenzon

Interpretació

Greta Almroth, Lars Hanson, Karin Molander, Hjalmar Selander, Concordia Selander, Georg Blomstedt

Producció

 Suècia

Any

1917

Iván Gómez (URLL) diu

La noia de Stormyrtorpet

No és senzill resumir el valor que va tenir el cinema escandinau, i més en concret el danès i el suec, al cinema europeu. Els noms de Dreyer o Mauritz Stiller sempre apareixen entre els pioners del cinema, ja oblidats, en gran mesura, avui dia. No obstant, si estudiem l'època veurem que el cinema escandinau va tenir una gran influència en el cinema de la República de Weimar, més reconegut en termes generals.

Podem dir que la importància industrial del cinema escandinau va decaure a finals dels anys vint, quasi tan ràpidament com havia explotat gràcies a la neutralitat d'aquests països durant la Primera Guerra Mundial.

Entre els pioners suecs destaca Victor Sjöström, autor de pel·lícules com The Phantom Carriage (1921), adaptació d'una novel·la de Selma Lagerlöf, Love´s Crucible (1922), o The Wind (1928), dirigida en aquest cas als Estats Units. Perquè Sjöström era un director escandinau, però les seves pel·lícules sempre van saber incorporar arguments i valors morals universals, sense perdre mai de vista la relació amb elements clau al cinema suec com podien ser la força del paisatge, la duresa d'una vida viscuda contra els elements naturals o, fins i tot, el paper d'una moral protestant com a element regulador de la vida social.

Aquests temes, tan vinculats al cine suec, acaben per tenir un valor exemplar en mans de Sjöström, un director al que Bergman escull com a protagonista de la seva pel·lícula Smultronstället (Fresas salvajes), 1957. Va ser la manera de retre homenatge a qui havia ajudat a fundar la indústria en la que durant tants anys va treballar el mestre Bergman.

Bibliografia

Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema

Florin, Bo. Regi: Victor Sjöström. Directed by Victor Seastrom. Stockholm : Swedish Film Institute, 2004.

Forslund, Bengt. Victor Sjöström : his life and his work. New York : New York Zoetrope, 1988.

Jeanne, René. Victor Sjöström. Paris : Éditions Universitaires, [1963]

Idestam-Almquist, Bengt. Classics of the swedish cinema : the Stiller & Sjöström period. Stockholm : Swedish Institute, 1952.

Wengström, Jon. Victor Sjöström [Enregistrament sonor]. Barcelona : Filmoteca de la Generalitat de Catalunya, 2005.