Dossier Film (INCLÒS A Dossier didàctic)

El retratista

Fitxa tècnica

Direcció Alberto Bougleux
Guió Sergi Bernal i Alberto Bougleux
Fotografia Alberto Bougleux
Interpretació Documental
Producció Espanya
Any 2013

Temes clau

Educació – Pedagogia – Célestin Freinet – Segona República – Guerra Civil espanyola – Desapareguts - Fosses comunes – Exili – Mèxic – Documental

Proposta d'activitats

ESO i Batxillerat/CF

 

  • Com es diu la metodologia d’ensenyament del mestre Benaiges? En quin sentit es pot considerar una metodologia innovadora? Compara amb la que es realitza avui en dia.

 

  • Quina és la reacció dels adults i dels infants del poble davant les idees de l’Antonio? Hi ha diferències? Per què?

 

  • Qui és el retratista que dóna títol al documental?

 

  • Què és la desaparició forçada? Busqueu la definició oficial de les Nacions Unides i d’altres organismes que lluiten per la protecció dels Drets Humans.

 

  • Investiga el número de desaparicions forçades de la Guerra Civil i la seva localització. Investigueu en quins altres països i en quines situacions s’han emprat com a eina de repressió.

 

  • Quantes i quines són les narracions paral·leles que hi ha al documental? Expliqueu la funció de cadascuna d’elles i feu un esquema de com han estat muntades.

 

  • Què són les fosses comunes? Debateu sobre la seva funció i els drets que es vulneren amb el seu ús.

 

  • Investigueu les accions del govern en els darrers 10 anys en relació a l’exhumació de les fosses comunes de la Guerra Civil.

 

  • Aquest documental ha estat possible gràcies a un finançament mitjançant Verkami. Investigueu què és el crowdfunding i les seves característiques.

 

Completeu el vostre visionat

 

- Estrada, Isabel M. El Documental cinematográfico y televisivo contemporánea: memoria, sujeto y formación de la identidad democrática española. Woodbridge: Tamesis, 2013.

- Imbernón, Francesc. Les Invariants pedagògiques i la pedagogia Freinet cinquanta anys després. Barcelona: Graó, 2010.

- El Retratista (DVD). [Catalunya: Alberto Bougleux, Sergi Bernal], DL 2013.

 

Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema


 

 

Curs escolar 1934-35.  Al jove mestre català Antoni Benaiges se li assigna l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un petit llogarret de la província de Burgos.  L’Antoni té un projecte senzill: ensenyar als nens a llegir, a escriure i a ser lliures. També té un mètode senzill: la tècnica Freinet i la impremta escolar, que el mestre Antoni posa a disposició de la lliure fantasia dels nens del poble. L’entusiasme és gran, i els resultats són sorprenents. Sota la supervisió del mestre els nens arriben a imprimir uns quaderns únics, mirall infantil de la vida d’un poble rural de la dècada dels anys 30. El mestre a més a més activa un intens intercanvi de quaderns escolars amb altres escoles que utilitzen la mateixa tècnica, i els quaderns escolars del poble de Bañuelos arriben a escoles de la resta de l’estat, de França i inclús d’Amèrica. Però el somni dura poc: el juliol de 1936, en els primers dies de la Guerra Civil, Antoni Benaiges serà afusellat i enterrat a una fossa comuna. La seva història perduda i el seu llegat pedagògic reapareixeran de manera inesperada 75 anys després  a l'altre costat del mar...

Divendres 11 d'abril - 21.30 h