Dossier Film (INCLÒS A Aula de Cinema 2024/2025)

Actrius, actrius! | Femmes femmes

Introducció

"Un cineasta a l'atur i dues actrius a l'atur fan una pel·lícula: vet aquí un acte revolucionari". Amb aquestes paraules, Vecchiali va definir Femmes femmes, el seu film avui més reverenciat, una sorprenent comèdia musical que protagonitzen dues actrius dissortades en un apartament. Joc commovedor i elegant entre teatre i vida.

Fitxa tècnica

Direcció - Paul Vecchiali 

Guió - Paul Vecchiali, Noël Simsolo 

Música - Roland Vincent 

Fotografia - Georges Strouve (B&W) 

Interpretació - Hélène Surgère, Sonia Saviange, Michel Duchaussoy, Michel Delahaye. 

Producció - França 

Any - 1974 

La crítica diu

[...] Un film de Vecchiali no s'assembla a res de conegut. És, alhora, per a l'espectador un descobriment incessant de ruptures voluntàries de to i per a l'artista l'expressió incondicional d'una visió personal de les coses que s'ha d'expressar a través del cinema. Diverses influències cinematogràfiques travessen la seva obra. Tanmateix, cap d'elles no resisteix aquest esperit rebel, que procedeix a una deformació sistemàtica dels cànons de la narració i dels gèneres per aconseguir uns curiosos objectes cinematogràfics. Aquests poden desconcertar a vegades, però són invariablement animats per una intransigència apassionant. 

[...] En aquest univers, els personatges recorren aviat o tard a l'alcohol[...]. Aquí, el xampany, certament, flueix a doll des dels primers plans del film [...], l’omnipresència d’aquesta droga del pobre encaixa perfectament amb la mirada mig absurda, mig sinistra que el director sembla projectar sobre la societat francesa. 

Més enllà de la seva manera desfasada de veure el món, és la immensa llibertat de to el que ens ha intrigat en aquest quart llargmetratge signat per Paul Vecchiali. No es tracta ni d’una obra de teatre ni d’un musical. I, tot i així, la posada en escena combina elements d’aquests gèneres força compatibles per desembocar en una pel·lícula pròpiament inclassificable. Les dues actrius principals, Hélène Surgère i Sonia Saviange, s'hi presten sense reserves a aquest joc força radical d’una muntanya russa d’estats d’ànim i formes d’expressió. [...] El desenllaç d’aquesta camaraderia desenganyada entre dones és a la imatge del film en el seu conjunt, és a dir, impressionant en el seu pas del riure a les llàgrimes, tot i que sempre una mica massa estirat. [...] 

 

Dunschen, Tobias. Critique: Femmes femmes [en línia]. Critique Film Fr: 3 de març de 2015. Critiques de films. Comédie. [consulta: 11 de novembre de 2024]. Crítica de la pel·lícula. Disponible a: <https://www.critique-film.fr/femmes-femmes/>. 

Bibliografia

Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema 

Joudet, Murielle. Paul Vecchiali. Los sentimientos están en las piernas [en línia]. Festival de Sevilla: 7 de juliol de 2020. [consulta: 11 de novembre]. Entrevista a Paul Vecchiali. Disponible a:<https://festivalcinesevilla.eu/noticias/paul-vecchiali-los-sentimientos-estan-en-las-piernas>.  

Pasolini, Pier Paolo. A propos de “Femmes femmes”. Biette, Jean-Claude (traductor). A: Cahiers du cinéma. Núm. 9 Hors série - Pasolini cinéaste. Mars 1981. Pàgines 29-32. 

Preziosi, Patrick. Notebook Primer: Diagonale et Co. [en línia]. Mubi: 16 de desembre de 2021. Notebook Column. [consulta: 11 de novembre de 2024]. Comentari de diverses pel·lícules. Disponible a: <https://mubi.com/es/notebook/posts/notebook-primer-diagonale-et-co>. 

Rieffel, Claude. Femmes Femmes – Paul Vecchiali – critique [en línia]. Avoir Alire: 19 de gener de 2023. Cinéma. Critiques et fiches films. Ciné-Club. [consulta: 11 de novembre de 2024]. Crítica de la pel·lícula. Disponible a: <https://www.avoir-alire.com/femmes-femmes-paul-vecchiali-critique>. 

Puccini Soares, Sérgio. A escola francesa de som directo: Antoine Bonfanti e Paul Vecchiali, o caso Femmes, femmes (1974). A: Aniki. Revista Portuguesa de Imagem em Movimento [en línia]. Mulheres e espaço no cinema contemporâneo. Aniki: 22 de gener de 2020. Vol. 7, núm. 1. [consulta: 13 de novembre de 2024]. Disponible l’article en pdf. Disponible a: <https://aim.org.pt/ojs/index.php/revista/article/view/541>.