Cicle

Primavera a l’estiu: Praga, anys seixanta

Horí, má panenko / Foc, senyora meva (Milos Forman, 1967)
Vsichni dobrí rodáci / Tots els meus compatriotes (Vojtech Jasný, 1968)

01/09/2016 - 18/09/2016

calendario

I Txecoslovàquia va poder recuperar, per un lapse breu de temps, l’esperit de creació avantguardista que havien marcat les dècades d’entreguerres del país.

L’ocupació soviètica de Praga el 1968 i, especialment, el dur període que la va seguir, conegut com a Normalització, va apagar paulatinament les llums d’inspiració d’una generació d’or. La repressió va acomiadar alguns dels seus protagonistes, que van prendre el camí de l’exili, com Milos Forman, o en va condemnar d’altres a l’ostracisme durant anys, com Jirí Menzel, Véra Chytilová, Jaromil Jires o l’escriptor Bohumil Hrabal, l’autor que va marcar el cinema de la Nova Onada –que va connectar plenament amb les seves històries i el seu humor irònic, absurd i ple de sàtira social, amb tradicions narratives de dècades molt anteriors.
 

Amb la col·laboració de

Centro Checo

Programa

Lásky jedné Plavovlásky
Els amors d'una rossa
MILOS FORMAN, 1965.
Cerný Petr, amb presentació a càrrec de Stanislav Skoda el dijous 1
Stanislav Skoda, president del Centro checo de Madrid, el nostre col·laborador en aquest cicle, ens presenta una comèdia realista de Milos Forman estrenada l'any 1964.
Démanty noci
Diamants de la nit
Dos nois jueus salten d'un tren nazi que els portava a un camp de concentració i fugen a través d'un bosc.
Perlicky na dne
Perles al fons de l'aigua
Basada en el primer recull de relats curts de Bohumil Hrabal publicats el 1963, se sol considerar Perles al fons de l’aigua el manifest de la Nova Onada txecoslovaca.
O slavnosti a hostech
La festa i els convidats
Una estranya festa al bosc. L'amfitrió intenta comprar l'aprovació, la complicitat i el silenci dels seus convidats.
Sedmikrásky
Les margarides
VERA CHYTILOVÁ, 1966.
Intimní osvetlení
Il·luminació íntima
IVAN PASSER, 1965.
Horí, má panenko
Foc, senyora meva
Una comèdia satírica que comença amb un seguit d'esdeveniments dramàtics: la retirada del servei del cap dels bombers se celebra amb una festa, a partir de la qual es desencadenarà un gran incendi i tota un seguit de catàstrofes.
Návrat ztraceného syna
El fill pròdig
Un drama psicològic sobre un enginyer incapaç d’adaptar-se al món i a la vida després d’intentar suïcidar-se. És un retrat sobre l’alienació de la societat i el compromís moral.
Vsichni dobrí rodáci
Tots els meus compatriotes
Aquest film, basat en els records de la vida rural de la mare del cineasta, està ambientat en un poblet de Moràvia entre els anys 1945 i 1958, i exposa les desastroses conseqüències de la col·lectivització agrària estalinista.
Spalovac mrtvol
L'incinerador de cadàvers
El senyor Karel domina la seva família, les amistats i els treballadors. L'únic que el preocupa és que la seva planta d'incineració de cadàvers funcioni tan bé com sigui possible.