Cicle

Polska 2020

23/01/2020 - 31/01/2020

calendario

Anys enrere, quan els amics viatjaven, et feien arribar postals. Era una manera de saber d’ells i del lloc on eren, de veure que la vida continua. De la mateixa manera, el cinema polonès, regularment, arriba a aquesta Filmoteca.

Enguany amb vuit títols, cinc dels quals signats per dones, i tots tracten, des de perspectives molt diferents, la història del propi país. I a vegades cal anar geogràficament lluny —a Kigali—, o retrocedir en el temps —a l’època de la Segona Guerra Mundial—, o apartar-se del món i buscar l’harmonia amb la natura, o traslladar-se al país del rock-and-roll, o capbussar-se en una memòria que falla… Són maneres diferents de donar testimoni de la vitalitat d’una cinematografia.

Alguns dels cineastes debuten, altres tenen una trajectòria, molts s’han format com a documentalistes a la televisió. Com Kieslowski en el seu moment, aquesta també és la trajectòria de Katarzyna Trzaska, Ewa Bukowska, Jagoda Szelc i Wladyslaw Pasikowski. Altres compaginen cinema i teatre, i més de la meitat han estudiat a l’escola de Lódz. Com Wajda, Polanski, Skolimowski o Kieslowski. Continuïtat i canvi.