Cicle

L’elegància discreta de Jacques Tourneur

L'elegància discreta de Jacques Tourneur

02/08/2012 - 05/09/2012

calendario

Ell, el cineasta, que era un gran modest, ho atribuïa a la seva miopia: “M’agrada ser miop. La miopia esborra les malifetes del món”. Però també podem pensar, com Radiguet, que Jacques Tourneur “intentava fer les coses com tothom, però no ho aconseguia perquè era un original autèntic”. El petit cicle que presentem ens confirma un cop més l’originalitat d’aquest gascó –va néixer a Bergerac el 1904– que va fer carrera a Hollywood i que va descobrir, gràcies al productor Val Lewton, una forma molt personal de poesia cinematogràfica. Per això el cicle inclou un títol com The Bad and the Beautiful, que conté una evocació molt explícita de la trobada entre els dos personatges. Un gran moment per a la història del cinema.

Programa

The Leopard Man
L'home lleopard
En una petita ciutat de Nou Mèxic tenen lloc una sèrie de morts horribles després de l'alliberament accidental d'un lleopard.
Way of a Gaucho
El camí d'un gautxo
Estrenat com "Martín, el gaucho", aquest colorista film de Tourneur és com un western, només que ambientat –i també filmat– a la Pampa argentina, on un home que ha abandonat l'exèrcit és perseguit pel seu comandant.
The Comedy of Terrors
La comedia de los terrores
La productora AIP va fer una autosàtira de les pel·lícules del gènere, fent servir el seu equip artístic i tècnic i jugant amb la complicitat de Tourneur en el seu penúltim treball.
Stars in My Crown
Estrelles a la meva corona
Un pastor s'estableix amb la seva família en una ciutat de Tennessee i haurà d'enfrontar-se a problemes tan diferents com una epidèmia o l'actuació del Ku Klux Klan.
Night of the Demon
JACQUES TOURNEUR, 1957.
The Fearmakers
De tornada als Estats Units, un veterà de la guerra de Corea s’enfronta a un institut que es dedica a realitzar sondejos d’opinió i a tergiversar-ne els resultats amb l’objectiu de crear un clima d’angoixa propici a les activitats polítiques d’una organització extremista.
Great Day in the Morning
Un gran dia al matí
Poc abans de l’inici de la Guerra de Secessió, un sudista una mica estrany prefereix portar a terme la seva missió (desviar un comboi d’or en benefici de la causa confederada) abans que gaudir de l’amor que li ofereixen dues aventureres.
Berlin Express
Berlín Express
A l'Alemanya devastada de la immediata postguerra, quatre homes (un americà, un anglès, un rus i un francès), que l'atzar ha reunit a bord de l’exprés de Berlín, uneixen els seus esforços per salvar un científic alemany amenaçat per un grup neonazi.
The Bad and the Beautiful
Captius del mal
VINCENTE MINNELLI, 1952.
Cat People
La mujer pantera
JACQUES TOURNEUR, 1942