Cicle

Icíar Bollaín, uns ulls compromesos

29/11/2019 - 07/01/2020

calendario

Als quinze anys Icíar Bollaín veu com Víctor Erice la selecciona per interpretar l’adolescent d’El sur. D’aleshores ençà la fascinació per l’ofici del cinema ja no l’abandona. Treballa, entre d’altres, a les ordres de Felipe Vega, Gerardo Herrero, Manuel Gutiérrez Aragón, Chus Gutiérrez, José Luis Borau, José Luis Cuerda o Ken Loach i no perd punt de les lliçons de direcció que li ofereix cada rodatge.  


Després de dirigir dos curtmetratges, el 1995 debuta rere les càmeres amb el llargmetratge Hola, ¿estás sola? i inicia un seguit de retrats femenins que plasmen la situació de vulnerabilitat a què estan exposades les dones, com ara la violència de gènere o la incompatibilitat familiar i laboral. Amb También la lluvia (2010) comença una prolífica col·laboració professional amb la seva parella, el guionista Paul Laverty, i estén la seva mirada reflexiva i compromesa amb els més desafavorits més enllà de la geografia espanyola. Amb En tierra extraña (2014) debuta en el gènere documental per parlar de la crisi econòmica, un tema que també explora a El olivo (2016).

Ara, un any després de la preestrena de Yuli (2018) i en ple muntatge del seu darrer film, Icíar Bollaín torna a la Filmoteca.