Cicle

Festival Márgenes: Glauber Rocha

A Idade da Terra (Glauber Rocha, 1980)
Cabezas cortadas (Glauber Rocha, 1970)

12/12/2017 - 30/12/2017

calendario

Màxim representant del Cinema Novo dels anys seixanta, es va erigir en una de les veus més crítiques de la misèria social i política de l’Amèrica Llatina, tot buscant reflectir les arrels més profundes del seu poble. En els seus inicis l’escriptura va esdevenir el mitjà d’expressió amb el qual intentaria sacsejar els valors establerts.

El 1962 signa Barravento, el seu primer llargmetratge, i porta a la pràctica els seus postulats teòrics, els quals desenvoluparia en una filmografia que s’estendria al llarg de les dècades dels seixanta i els setanta i que impregnaria de surrealisme, teatralitat, misticisme i estridència poètica i amb una estructura de western, amb l’objectiu d’abordar la situació política i cultural del Brasil mitjançant el simbolisme i la revisió històrica per via de l’anomenada “estètica de la fam”.

Coorganitzat amb:
Festival Márgenes   Filmoteca Española

Programa

Barravento
El primer llargmetratge de Rocha ens presenta la vida d’uns pescadors negres d’un petit poble costaner del Brasil. Una barreja de crítica social, misticisme i denúncia que va descobrir una realitat brasilera molt específica.
Barravento, amb presentació a càrrec d'Eryk Rocha el dimarts 12
Eryk Rocha, fill de Glauber Rocha i al seu torn també cineasta, productor i guionista, ens presenta el primer film del cicle que dediquem, junatment amb elfestival Márgenes i Filmoteca Espanyola, al màxim representant del Cinema Novo.
Deus e o Diabo na Terra do Sol
Dios y el diablo en la tierra del sol
Un vaquer, després de matar el seu cruel patró, fuig amb la seva esposa a les terres àrides del sertão.
Terra em Transe
GLAUBER ROCHA, 1967.
O Dragao da maldade contra o santo guerreiro
Antonio das Mortes
Un film a cavall entre el western i el musical folklòric que recupera, en color, el personatge de 'Deus e o Diabo na Terra do Sol'.
Cinema Novo
Eryk Rocha, fill de Glauber Rocha, signa aquest assaig fílmic que explora amb poesia el Cinema Novo, el moviment cinematogràfic més important a l’Amèrica Llatina, mitjançant els pensaments dels protagonistes principals d’aquest corrent ple de vitalitat, frescor i propostes noves: Glauber Rocha, Nelson Pereira dos Santos, Leon Hirszman, Joaquim Pedro de Andrade, Ruy Guerra, Walter Lima Jr., Paulo César Saraceni, etc.
Diário de Sintra
Diari de Sintra
“El 1981, vam viure, els meus fills, jo i el meu company Glauber Rocha, a Sintra, Portugal. Vint-i-cinc anys més tard, torno a la ciutat per realitzar Diário de Sintra tot buscant un diàleg amorós i poètic mitjançant el cinema i la memòria. La meva mirada es deixa impregnar per allò que veu, els paisatges, les persones i els amics que trobo pel camí” (Paula Gaitán).