Cicle

Escriptors de capçalera

Escriptors de capçalera

22/01/2015 - 01/10/2017

calendario

Amb la col·laboració de

Programa

High Noon
Al punt de migdia
FRED ZINNEMANN, 1952
Les petits mouchoirs, amb presentació a càrrec de Sílvia Soler
Pequeñas mentiras sin importancia
És el torn de l’escriptora i periodista Sílvia Soler. Col·laboradora de diversos mitjans de comunicació i autora, entre d’altres, de les novel·les 'El son dels volcans' (1998), 'L'arbre de Judes' (2001), 'Mira'm als ulls' (Premi Fiter i Rossell 2003), 'Petons de diumenge' (Premi Prudenci Bertrana 2008) i 'Una família fora de sèrie' (2010), ens presenta el seu film predilecte.
Il gattopardo, amb presentació a càrrec de Pep Coll el dijous 26
L’escriptor Pep Coll ha escollit un clàssic del cinema universal, 'Il gattopardo' per parlar-nos del seu film predilecte.
Shadowlands, amb presentació a càrrec de Mercè Foradada
L'escriptora Mercè Foradada ens presenta el seu film preferit: 'Tierras de penumbra' (Richard Attenborough, 1993).
Au revoir les enfants, amb presentació a càrrec de Jordi Llavina
El poeta i novel·lista gelidenc Jordi Llavina escriu en diverses publicacions (El Punt Avui, La Vanguardia, Núvol, El Mundo, etc), ha presentat programes literaris a la ràdio (Full d’estampa) i a la televisió (El book insígnia; L’última troballa), i el 2014 va ser el comissari de l’Any Vinyoli.
Goodfellas, amb presentació a càrrec de Miquel Martín el dijous 25
L’escriptor de capçalera d’aquest mes és Miquel Martín. Llicenciat en filosofia, va guanyar el premi Joan Fuster de narrativa, amb només vint-i-tres anys. Després van seguir, entre d’altres, el premi Solstici, el Manuel de Pedrolo o el Calassanç.
Das weisse Band, amb presentació a càrrec de Gisela Pou el dijous 24
Gisela Pou (Castellar del Vallès, 1959) és llicenciada en Ciències Biològiques i màster en guió televisiu i cinematogràfic, i fa vint anys que es dedica professionalment al món del guió televisiu.
Pulp Fiction, amb presentació a càrrec d'Eloi Vila el dijous 29 d'octubre
Eloi Vila (Sant Esteve de Palautordera, 1972) és llicenciat en ciències de la informació i ha treballat en diversos programes de TV3, com ara 'El Club', 'Sota terra' i 'El convidat', així com també a l’informatiu de TVE ‘Catalunya Avui’.
Faraon, amb pesentació a càrrec de Maria Carme Roca
Faraó
La trajectòria literària de Maria Carme Roca (Barcelona, 1955) comprèn un total de 50 obres publicades en què tenen cabuda el conte curt, l’assaig i, sobretot, la literatura infantil i juvenil i la novel·la històrica. El film que ha escollit per presentar-nos delata el seu gust pel rigor en els relats històrics.
To Kill a Mockingbird, amb presentació a càrrec de Lola Casas
Lola Casas (Mataró, 1951) ha compaginat durant anys la tasca de mestra de primària amb la d’escriptora i ha publicat prop de mig centenar de títols, entre poesia i contes per a infants, i obres divulgatives per a pares i mestres.
Groundhog Day, amb presentación a càrrec de Jesús Maria Tibau
Jesús Maria Tibau va créixer a Cornudella de Montsant i actualment resideix a Tortosa. Especialitzat en contes i relats breus, ha publicat recentment El nostre pitjor enemic, la seva primera novel·la, la qual li ha valgut el Premi de narrativa Ribera d’Ebre.
Before Sunset, amb presentació a càrrec de Carme Martí el dijous 28 d'abril
Carme Martí (Montblanc, 1972) és coautora de 'Cròniques rurals' (2011) i autora d''Història d'una cuinera. Memòries de Maria Badia' (2009) i d'0Un cel de plom. la vida de Neus català' (2012), aquesta darrera adaptada amb èxit per al teatre. L'escriptora ha escollit per presentar-nos Before Sunset, un film que té molta cura de les paraules i que troba el seu fonament en el passat, com la seva obra.
Cyrano de Bergerac, amb presentació a càrrec de Blanca Busquets
Blanca Busquets (Barcelona, 1961) és escriptora i periodista. Ha publicat diverses novel·les: 'Presó de neu' (Proa, 2003); amb l’editorial Rosa dels Vents, entre d'altres, 'El jersei' (2006), 'Vés a saber on és el cel' (2009), 'La casa del silenci' (2013), 'Paraules a mitges' (2014) i la seva última novel·la, 'Jardí a l’obaga' (2016).
Rashomon, amb presentació a càrrec de Pau Joan Hernández
Pau Joan Hernández (Barcelona, 1967) és escriptor, traductor i crític. Als divuit anys va veure publicada la seva primera novel•la, Tot et serà pres (1986), de la qual ja se n’han fet més de trenta edicions.
Excalibur, amb presentació a càrrec de Llorenç Capdevila
Llorenç Capdevila (Alpicat, el Segrià 1969) és un escriptor que ha conreat amb èxit el gènere històric i que ha fet incursions en el gènere negre i el juvenil.
Excalibur
Recreació de la llegenda arturiana, situada històricament en els segles VI i VII, i mitificada posteriorment per la literatura europea dels segles XIII i XIV. Un viatge als temps èpics i màgics de Camelot i la Taula Rodona.
Gone with the Wind, amb presentació a càrrec de Jordi Sierra i Fabra
Amb gairebé 500 obres publicades Jordi Sierra i Fabra és l’escriptor català més prolífic i també un dels més premiats. Gran part del seu èxit es deu a la literatura infantil i juvenil tot i que ha tractat molts gèneres.
The Petrified Forest, amb presentació a càrrec de Joaquim Carbó
Autor d’un centenar de títols, Joaquim Carbó ha dedicat la major part de la seva producció a la literatura infantil i juvenil, gràcies a la qual ha assolit una gran popularitat.
A River Runs Through It, amb presentació a càrrec de Santi Baró
L'escriptor Santi Baró (Olesa de Montserrat, 1965) ha escrit més d'una vintena de novel·les i contes i ha guanyat diversos premis, entre els quals el Premi Gran Angular de novel·la juvenil en dues ocasions (2011, per 'La Gran O' i 2014, per 'Fario'), així com el Premi Joaquim Ruyra 2015 per 'L'efecte Calders'. A la Filmoteca ens presenta un film dirigit per Robert Redford que és el seu predilecte.
Das schreckliche Mädchen, amb presentació a càrrec de Toni Orensanz el dijous 23
L’escriptor i periodista Toni Orensanz (Falset, 1970) ha col•laborat en diversos mitjans de premsa, ràdio i televisió locals i nacionals.
Monty Python's Life of Brian, amb presentació a càrrec de Sílvia Tarragó el dijous 23
Nascuda a Barcelona el 1968, Sílvia Tarragó Castrillón és autora de novel·les, relats i poemaris. La seva obra, adreçada especialment als joves, ha estat mereixedora de premis i mencions. L’escriptora, que ha estat llibretera durant catorze anys, ens presenta aquest clàssic sacríleg inspirat en el llibre més venut.
The Truman Show, amb presentació a càrrec de Gemma Armengol el dijous 27
Gemma Armengol i Morell (Barcelona 1971) és escriptora de contes infantils i forma part del programa 'Autors a les Aules' de la Institució de les Lletres Catalanes.
Dabba, amb presentació a càrrec de Nati Soler Alcaide
Nati Soler Alcaide (Llorenç del Penedès, 1959) ha publicat un dietari, 'Onze d’agost', i set poemaris, pels quals ha rebut diversos guardons. Una escriptora que comparteix amb els protagonistes del film que ha escollit per presentar-nos la necessitat vital de comunicar els sentiments.
Witness for the Prosecution, amb presentació a càrrec de Care Santos el dijous 28
Care Santos va néixer a Mataró l’any 1970. Va començar a escriure als 8 anys i des de llavors no ha deixat de fer-ho. Va estudiar Dret i Filologia, va treballar en diferents mitjans de comunicació i als 25 anys va treure a la llum el seu primer llibre.
Dabba
The Lunchbox
A Bombai, cada dia, milers de mestresses de casa envien el dinar al lloc on treballen els seus marits. Un error en una d'aquestes entregues posa en contacte una noia casada amb un home solitari i sensible.