Cicle

El gag infinit. Els orígens de la comèdia nord-americana

The Gold Rush

03/01/2025 - 27/06/2025

calendario

L'enginy narratiu i l'slapstick més irreverent dels grans mestres de la comèdia van fer fortuna durant l'edat d'or del cinema mut nord-americà. De gener a juny, dedicarem les nostres pantalles a una icona de l'humor visual de l'època: Buster Keaton, Harold Lloyd, Mabel Normand, Charles Chaplin, Harry Langdon i Roscoe "Fatty" Arbuckle ens faran petar de riure.

Buster Keaton, el geni de rostre impassible que no va necessitar ocurrències ni bromes per convertir-se en una llegenda de la comèdia, tan sols un món potes enlaire per dominar i lleis de la física per trencar. 

Del 1914 al 1921, Roscoe “Fatty” Arbuckle va ser el rei de la comèdia. El seu personatge del grassonet amant de la diversió només era superat en popularitat per Chaplin, i va ser el primer còmic que va passar dels curtmetratges als llargmetratges, fins que una acusació escandalosa (de la qual finalment va ser declarat innocent) va destruir la seva carrera.

Recuperem alguns dels films en què va formar tàndem amb Buster Keaton, al qual va descobrir i amb qui va mantenir una bona compenetració dins i fora de la pantalla, que es traduiria en setze films, tots ells pur slapstick.

Mabel Normand va ser l’actriu còmica més popular del període silent, i el seu nom s’incloïa en molts dels títols que protagonitzava. Va mostrar una gran química amb dos dels grans còmics de l’època: Roscoe “Fatty” Arbuckle i Charles Chaplin. 

Junts van treballar per als Keystone Studios, la mítica companyia creada per Mack Sennet, on Normand no només va ser l’actriu estrella, sinó que també va dirigir i escriure alguns dels seus primers films, com Mabel’s Blunder (1914). 

Una pionera genial que va imposar el seu segell en l’humor slapstick gràcies al seu carisma, la seva espontaneïtat i una habilitat espectacular per a la comèdia física.

Charles Chaplin, l’autèntic rei de la comèdia i una icona cultural gegantina que va transcendir el setè art per convertir-se en un dels personatges més reconeguts i estimats del món. Un home inseparable de l’autor al qual recordem amb tres dels slapsticks que va realitzar per a la First National Pictures i tres llargmetratges, obres mestres eternes, una de les quals, The Gold Rush, compleix enguany 100 anys.

Programa

The Great Dictator
El gran dictador
CHARLES CHAPLIN, 1940.
City Lights
Luces de la ciudad
CHARLES CHAPLIN, 1931.
The Gold Rush
La quimera del oro
CHARLES CHAPLIN, 1925.
Seven Chances
Siete ocasiones
BUSTER KEATON, 1925.
Safety Last!
El hombre mosca
FRED C. NEWMEYER, SAM TAYLOR, 1923.
The Navigator
El navegante
BUSTER KEATON, 1924.
One Week | The Scarecrow | Cops
Una semana | El espantapájaros | La mudanza
BUSTER KEATON, EDWARD CLINE, 1920-1922.
Coney Island | The Rough House | Good Night Nurse
Fatty en la feria | Buenas noches, enfermera
Mabel's Blunder | Tillie's Punctured Romance
La metedura de pata de Mabel | El romance roto de Tillie
MABEL NORMAND, 1914; MACK SENNETT, 1914.
Charles Chaplin. Sessió triple
CHARLES CHAPLIN, 1918-1922.
The Strong Man
El hombre cañón
FRANK CAPRA, 1926.
Long Pants
Pantalons llargs
FRANK CAPRA, 1927.
Tramp, Tramp, Tramp
Un sportman de ocasión
HARRY EDWARDS, 1926.
The Freshman
FRED C. NEWMEYER, SAM TAYLOR, 1925.