Cicle

Per amor a l'art 2013-2014

Per amor a l'art
Per amor a l'art
Per amor a l'art

12/10/2013 - 27/05/2014

calendario

En total, es projectaran 30 pel·lícules que posen el focus en el món de l’art, des de prismes molt diferents.

Amb un ampli ventall temàtic i cronològic —de 1924 a 2012—, al programa trobareu films d’alguns dels grans directors de la història del cinema, pel·lícules per reflexionar sobre el sentit de l’obra d’art o sobre el procés creatiu, i d’altres que us submergiran en les vides d’artistes universals.

Tots els dimarts del curs acadèmic, les projeccions aniran precedides d'una presentació a càrrec d'un especialista. Posteriorment, els films es tornaran a projectar per a tot el públic que no pugui assistir-hi els dimarts, però ja sense presentació. La primera sessió, en què projectem L’artiste et son modèle (El artista y la modelo), de Fernando Trueba, serà al MNAC. Després, Per amor a l'art continua a la Filmoteca. 

Amb la col·laboració de

Programa

L’artiste et son modèle
El artista y la modelo
Durant l’estiu de 1943, a la França ocupada, un escultor vell i fastiguejat sent revifar el desig de treballar gràcies a l’arribada d’una noia espanyola que s’ha fugat d’un camp de concentració nazi i que li servirà de musa.
Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata, amb presentació a càrrec d'Ainize González
L'especialista en art i musicologia Ainize González, professora a la Universitat Autònoma de Barcelona, ens presenta aquest film sobre una saga finesa de creadors.
Das Wachsfigurenkabinett
El gabinet de les figures de cera
Un títol cabdal de l’expressionisme alemany, en què Leni va introduir el recurs del somni per explicar tres històries de temàtica fantàstica protagonitzades pel sultà Harum al-Rasid, el tsar Ivan el Terrible i l’assassí Jack l’Esbudellador.
Goya’s Ghosts, amb presentació a càrrec de Francesc Quílez
Los fantasmas de Goya
Francesc Quílez, conservador en cap del Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC, ens presenta aquest retrat de Goya signat per Milos Forman el 2006.
Une partie de campagne | La petite marchande d'allumettes
Una partida de campo | La petita venedora de llumins
JEAN RENOIR, 1936.
The Moderns, amb presentació el dimarts 10
Los modernos
Una evocació del París de l'anomenada "generació perduda", amb un grup d'americans que troben en la capital francesa una llibertat de costums i pensament que no existien el seu país natal. Alhora, la vida diària no és cara en una Europa que surt desnortada de la guerra...
Basquiat
Jean-Michel Basquiat era un captaire que pintava grafits als carrers de Nova York quan, amb el padrinatge d’Andy Warhol, va assolir fama mundial com a pintor i va viure un període de glòria (entre el 1981 i el 1988, l’any en què va morir, als 27 anys).
Girl With a Pearl Earring
La joven de la perla
La novel·la homònima de Tracy Chevalier parla de l’irrupció de la passió en l’ordenat món burgès de Vermeer, atret per una noia jove però controlat per una esposa gelosa.
Chihwaseon, amb presentació a càrrec de Jin Han Kim
Ebrio de mujeres y pintura
L'editor coreà Jin Han Kim ens presenta la biografia de Jang Seung-up, un artista coreà de la segona meitat del XIX.
The Agony and the Ecstasy, amb presentació el dimarts 25
Una gran producció cultural britànica amb Charlton Heston com a Miquel Àngel i Rex Harrison com a Papa. Basada en un best-seller, és una reflexió sobre les relacions entre l’art i el poder. La veritat històrica no és un element a prendre en compte.
Dong, amb presentació a càrrec de Manel Ollé el dimarts 4.
Manel Ollé, sinòleg i professor titular en història i cultura de la Xina moderna i contemporània en el Departament d'Humanitats de la UPF i coordinador dels Estudis d'Àsia Oriental de la UPF, ens presenta 'Dong', un documental sobre xinès Liu Xiadong, un pintor que forma part del moviment del 2realsime cínic".
Louise Bourgeois: The Spider, the Mistress and the Tangerine, amb presentació a càrrec de Marta Vergonyós i Alexandra Sans
Louise Bourgeois: l’aranya, l’amant i la mandarina
Louise Bourgeois és una figura cabdal de l'art de la segona meitat del segle XX. El seu treball planteja una reflexió feminista lligada a la creació, i serveix per explicar el desplaçament de la capitalitat cultural des de París a Nova York. Marta Vergonyós, presidenta del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, ens presenta un film sobre l'artista, i Alexandra Sans, llicenciada en Belles Arts i autora d'una tesi doctoral (en curs) sobre l’obra de Louise Bourgeois.
L’hypothèse du tableau volé, amb presentació a càrrec de Laurence Rassel el dimarts 18
Hipótesis del cuadro robado
Laurence Rassel, directora de la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona, ens presenta aquest film de Raoul Ruiz, un joc de miralls per investigar els secrets que s'amaguen darrera els anomenats 'tableaux vivants' i la seva plasmació pictòrica.
Uncovered, amb presentació a càrrec d'Esteve Riambau el dimarts 1
La tabla de Flandes
El director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, ens presenta aquest film menystingut de Jim McBride, però que aglutina misteri policíac, documental sobre el món de la restauració artística i una estructura d’aventures.
Mlyn i krzyz
El molino y la cruz
A partir de la pintura de Pieter Bruegel La pujada al Calvari –que descriu la passió de Crist sota la brutal ocupació espanyola de Flandes el 1564–, el cineasta Lech Majewski convida l’espectador a reconstruir el significat profund de les escenes del quadre.
Nightwatching, amb presentació a càrrec d'Àlex Gorina el dimarts 29
Àlex Gorina ens presenta aquest film que fa una lectura policíaca de la famosa Ronda de nit de Rembrandt.
Marina Abramovic: The Artist is Present Marina
Abramovic: la artista está presente
Documental que reflecteix com la famosa artista sèrbia es prepara per al gran moment de la seva vida: una gran retrospectiva al Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA).
Permeke, amb presentació d'Octavi Martí el dimarts 6
Biografia del pintor i escultor flamenc Constant Permeke (1886-1952).
Love is the Devil, amb presentació a càrrec de Laura Llevadot el dimarts 13
El amor es el demonio. Estudio para un retrato de Francis Bacon
Laura Llevadot, Professora de Filosofía Contemporània a la Universitat de Barcelona, ens presenta aquest film inspirat en la vida de Francis Bacon i la seva relació amb George Dyer, el seu amant, model i musa de moltes de les seves obres.
Van Gogh
Visió aspra i crua del pintor holandès, que Pialat retrata des d'un punt de vista d'home turmentat psicològicament -el film agafa els últims mesos de la vida del pintor- i, fins i tot, negatiu, sense especial èmfasi en el seu treball pictòric, molt lluny de la visió gairebé romàntica que es donava en la pel·lícula que sobre el mateix pintor havia fet Minnelli als anys cinquanta.
Pirosmani
Biografia de Niko Pirosmani, pintor de Geòrgia nascut durant el règim tsarista. El film intenta, més que no pas reflectir la seva vida, captar la soledat d’un artista assetjat per un entorn incapaç d’apreciar la seva sensibilitat interior. Pirosmani, que sobrevivia venent el seu treball a canvi de plats de sopa i gots de vi, va morir abandonat i en la misèria més implacable.
Die Stille vor Bach
El silenci abans de Bach
Bach i la seva època, però també la seva capacitat per a seguir sent modern avui. Un film de Pere Portabella amb una important aportació de Carles Santos.
The Picture of Dorian Gray
El retrat de Dorian Gray
Gray, com Faust, es manté sempre jove. En canvi, el seu retrat recull l’envelliment i la depravació del protagonista.
Barry Lyndon, amb presentació a càrrec de Katharina Kubrick el dimecres 24
Un bon exemple de film pictòric. El cineasta utilitza com a referents els paisatgistes britànics Gainsborough i Constable per mostrar el camp que travessa i on lluita el seu heroi i busca en Hogarth i Reynolds els models per a certs personatges. Katherine Kubrick, filla del cineasta, ens el presenta.