Premsa

Wallay! 2022. Festival de Cinema Africà de Barcelona

12/05/2022

Cinquena edició del festival de cinema africà de Barcelona, que continua el panorama fascinant per cinematografies desconegudes del continent. La Filmoteca projectarà cinc produccions de Tanzània, el Senegal, Etiòpia, Somàlia i Níger, i rebrà les visites de les cineastes Berenice Hahn (Madagascar) i Aissata Ouarma (Burkina Faso)

El Festival Wallay!, festival de cinema africà de Barcelona, segueix el fascinant viatge per la creativitat i diversitat del continent, narrat a través del cine, i aquest 2022 celebra cinc anys.

Farcit d’amor i lluita, amb comèdia, tren, atzar i khat, el Festival Wallay! arriba a la cinquena edició enlairant-se en somnis hipnòtics, descobrint la vida d’una cantonada plena de vida i navegant per l’absurd de la cobdícia i la burocràcia. Amb blanc i negre experimental o amb obra mestra repigmentada, Wallay! cita a nous talents i grans clàssics, amb relats tan extraordinaris com el procedent de Somàlia; per explorar, gaudir, estremir-se. Una autèntica ruta amb keteké – tren cinematogràfic.

De Tanzània al Sahel, d’Etiòpia a Senegal, passant per Somàlia, els boscos de Libèria o la Ghana rural: el viatge continua.

 

Cinc llargmetratges a la Filmoteca

El festival obrirà les portes el 18 de maig a la Filmoteca de Catalunya amb la projecció de T-Junction (Cantonada), un llargmetratge de Tanzània dirigit per Amil Shivji que retrata l’amistat entre la Maria i la Fàtima, trencada pel dolor de la mort del pare. La sessió comptarà amb la presència de Berenice Hahn (Madagascar) i Aissata Ouarma (Burkina Faso). L’endemà, 19 de maig, Wallay! estrena a Catalunya Guled & Nara (La esposa del enterrador), film dirigit pel jove talent somalí Khadar Ahmed que obre una finestra a la desconeguda societat de Somàlia a partir de la història de Guled, un enterrador que es guanya la vida esperant els difunts a la porta de l’hospital. Quan la seva dona cau greument malalta, arrenca una odissea per poder cobrir l’operació. El primer llargmetratge de Somàlia que es presenta al món es va estrenar a la Setmana de la Crítica de Cannes i ha guanyat el Corser d’Or del festival més prestigiós del continent africà, el FESPACO. La presentació anirà a càrrec d’Aissata Ouarma, realitzadora burkinesa que presentarà també el seu curtmetratge Stay Up.

La esposa del enterrador
La esposa del enterrador

El divendres 20 de maig es podrà veure Zinder, llargmetratge que porta per títol el nom de la segona ciutat del Níger, un encreuament de grans rutes i un centre comercial terrós al cor del Sahel. Al barri de Kara Kara, les gangs i la violència atrapen els habitants en una espiral de difícil sortida. La cineasta Aicha Macky s’endinsa en aquest univers i en les seves arrels, dibuixant una reflexió sensible i profunda dels perquès de la violència. La presentació anirà a càrrec de la productora Berenice Hahn (Madagascar).

Zinder
Zinder

El diumenge 22 de maig, Wallay! presentarà un clàssic, Mandabi (Gir postal, 1968), d’un dels pares del cinema africà, Ousmane Sembène. Traça una dura crítica social, encara vigent, a l’absurd de l’administració i la cobdícia de l’entorn, retratant un pare de família que rep un gir postal inesperat i viu una epopeia per poder cobrar-lo. Sembène decideix que els seus personatges parlin wolof, l’idioma majoritari dels seus compatriotes, a qui vol dirigir el seu cinema. D’aquesta manera roda el primer llargmetratge en llengua autòctona a l’Àfrica de l’oest i signa un dels grans clàssics del cinema africà, que es presentarà a Catalunya en la seva versió restaurada.

Faya Dayi
Faya Dayi

El dimarts 24 de maig es podrà veure Faya Dayi, de Jessica Beshir, un documental d’Etiòpia que viatja a les terres altes de la laberíntica i mística Harar, immerses en els rituals del cat, una fulla estimulant que mastegaven els imams sufís durant les meditacions religioses i que ha esdevingut el cultiu comercial més lucratiu d’Etiòpia. Faya Dayi és un compendi d’històries íntimes que es mouen entre la violenta repressió del govern, els traïdors viatges més enllà de les fronteres i les fantasies induïdes pel cat.

 

Wallay!