‘Vida en sombras’ i l’obra completa de Llorenç Llobet Gràcia, editada en DVD

Llorenç Llobet Gràcia - Vida en sombras + 22 curts restaurats (Filmoteca de Catalunya - Intermedio,

22/06/2018

Llorenç Llobet Gràcia (Sabadell,1911-1975) representa, com pocs cineastes, la fascinació per les imatges en moviment. Aquesta tendència el va fer entrar al món del cineclubisme com a fundador dels Amics del Cinema de Sabadell el 1935 i el 1926 va començar a rodar amb una càmera domèstica Pathé Baby.

El pack també inclou 22 curtmetratges amateurs realitzats pel cineasta

Llorenç Llobet Gràcia (Sabadell,1911-1975) representa, com pocs cineastes, la fascinació per les imatges en moviment. Aquesta tendència el va fer entrar al món del cineclubisme com a fundador dels Amics del Cinema de Sabadell el 1935 i el 1926 va començar a rodar amb una càmera domèstica Pathé Baby.

Llobet Gràcia va desenvolupar una trajectòria brillant com a cineasta amateur abans i després de la seva única incursió al cinema professional amb Vida en sombras (1948). En aquests films amateurs, Llobet proposa gairebé sempre una reflexió sobre allò que s’hi està representant, introduint-hi elements de distància, moltes vegades de manera irònica.

Ara, un nou DVD Pack editat per la Filmoteca de Catalunya i el segell Intermedio, culmina el treball de preservació i difusió de la filmografia de Llobet Gràcia que la Filmoteca va emprendre l’any 2012. El DVD inclou, a més de Vida en sombras, 22 cuts amateurs restaurats al Centre de Conservació de l FIlmoteca, a banda de textos d'Esteve Riambau, Daniel Sánchez Salas i Ferran Alberich.
 

Vida en sombras

Vida en sombras, el solitari llargmetratge de Llobet Gràcia, és cinema sobre cinema, cinema dins del cinema, amb matisos autobiogràfics. El film mostra la relació vital del protagonista, Carlos Duran, amb el cinema, des Vida en sombras (Llorenç Llobet Gràcia, 1948del seu naixement en una barraca de fira on projecten pel·lícules dels germans Lumière fins a ser reporter de noticiaris i finalment director. La Guerra Civil afectarà profundament la seva vida familiar però, malgrat els contratemps, el cinema l’ajudarà a sortir de la depressió i seguirà sent el motiu de la seva existència. Realitzada en ple franquisme, Vida en sombras és una pel·lícula radicalment diferent de les del seu entorn, temporal i cultural, i explica el rebuig que va suscitar entre els que havien de jutjar-la en el moment de la seva realització, que van convertir-la en una pel·lícula maleïda. Els seus protagonistes eren Fernando Fernán Gómez i María Dolores Pradera, recentment desapareguda.

L’any 1983, Filmoteca Española va emprendre una primera restauració a partir de les dues còpies de 16 mm que llavors es van poder localitzar. Aquest treball es va presentar als festivals de Barcelona i Valladolid, on, per primera vegada, Vida en sombras es va poder confrontar amb una nova generació d’espectadors capaços d’apreciar la seva modernitat. L’any 2007 es va localitzar a Barcelona una còpia nova de la pel·lícula, que es va dipositar a la Filmoteca de Catalunya. Aquesta troballa va permetre plantejar una nova restauració, comptant aquest cop amb les possibilitats de la tecnologia digital. El resultat d’aquest treball és el que ara es publica en DVD, després d’un procés que parteix de les còpies que es van utilitzar en la primera restauració analògica i de la nova, i decisiva, tercera còpia. Aquesta versió s'ha projectat a festivals i cinemateques de tot el món.
 

Obra completa

L’edició que ara es presenta, en col·laboració amb Intermedio, consta de tres DVD que recullen la totalitat dels films conservats del cineasta: el llargmetratge Vida en sombras (1948), i 22 curtmetratges amateurs en 9,5mm i 16mm rodats entre 1926 i 1954. S’ha inclòs també una versió inèdita de Vida en sombras, set minuts més llarga, que correspon al muntatge previ a la censura i que s’ha pogut restablir gràcies als talls en 35mm dipositats per Miquel Porter i Moix a la Filmoteca de Catalunya. El pack també incorpora el documental Bajo el signo de las sombras, dirigit per Ferran Alberich, responsable de la restauració. Acompanyen als films textos de Daniel Sánchez Salas, Ferran Alberich i Esteve Riambau, que celebren i ens apropen a la figura i l’obra del cineasta. El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de Filmoteca Española, la família Tresserra i l’ajuda i complicitat de les filles del cineasta: Antònia i Beatriu Llobet Sans.