Premsa

Un nou valor del cinema italià: Pietro Marcello

Foto Martin Eden

29/10/2020

La Filmoteca de Catalunya preestrena el darrer film del director, ‘Martin Eden’, que arriba divendres 6 de novembre als cinemes, i recupera altres pel·lícules anteriors de la seva filmografia. Marcello és autor d’un cinema molt personal, profundament humanista i romàntic, d’arrel documental i marcat per l’experimentació formal.

El triomf de Pietro Marcello a la darrera edició del Festival de Sevilla amb Martin Eden, adaptació de la novel·la autobiogràfica de Jack London, és un dels darrers avals de la seva carrera, pràcticament inèdita entre nosaltres. La preestrena del seu darrer film, presentada a través de videoconferència per Marcello dimecres 4 de novembre a les 19.30 h a la Sala Chomón, s’acompanya de la recuperació d’alguns dels seus treballs anteriors.

Autor d’un cinema molt personal, profundament humanista i romàntic, ha seguit una trajectòria que no ha parat d’evolucionar i que el situa lluny dels cànons predefinits de la indústria. La consciència de classe, el compromís amb els marginats socials i la tendència a la hibridació i a l’experimentació formal el porten a fer un cinema d’arrel documental en el qual fusiona elements realistes i metafísics mitjançant els quals plasma la seva preocupació per un present que apunta a la desaparició de la cultura i del paisatge rural. Una inquietud que plasma amb imatges d’arxiu inserides en la narració amb l’objectiu d’establir un diàleg amb la història d’Itàlia. La formació pictòrica de Marcello es trasllueix en la curosa composició de les imatges, a través de les quals dona veu i cos a uns personatges sempre en trànsit, caracteritzats per la puresa de sentiments i per una naturalesa en transformació constant i a la recerca de l’altre. És cinema d’emocions, cinema de poesia.

Preestrena de ‘Martin Eden’
Dimecres 4 de novembre 19.30 h
Sala Chomón

Martin Eden Pietro Marcello, 2019. Int.: Luca Marinelli, Carlo Cecchi, Jessica Cressy, Denise Sardisco, Vincenzo Nemolato. Itàlia-França-Alemanya. VOSE. 129’. DCP.

Un mariner d’origen rural salva la vida d’un noi de classe alta. D’aquesta manera entra en contacte amb un món de riquesa i cultura i amb una noia que l’inspira a instruir-se i a iniciar-se en l’escriptura literària. Aquesta original adaptació de la novel·la autobiogràfica de Jack London és una història d’amor i una paràbola sobre la lluita de classes que també esdevé un homenatge a Nàpols i al món de les imatges i de les paraules. Giraldillo d’Or a la millor pel·lícula al Festival de Sevilla i premi d’interpretació masculina a Venècia, Martin Eden es preestrena a la Filmoteca abans d’arribar a les sales comercials el 6 de novembre.

Presentació per videoconferència a càrrec de Pietro Marcello.

El cicle també inclourà també el debut de Marcello en el llargmetratge de ficció, Bella e perduta (2015), una faula contemporània en la qual el cinema poètic s’entrellaça amb el cinema polític, i dues mostres de la particular aproximació del cineasta al documental: Il passaggio della linea (2007), una panoràmica de paisatges, arquitectures, rostres, dialectes, veus i vides que es converteixen en un cos únic dintre dels trens que travessen Itàlia, i La bocca del lupo (2009), una història d’amor i violència entre un sicilià viril i un transsexual que es mouen en ambients marginals, a cavall entre el documental i el melodrama.

Amb la col·laboració de:

Imatge eliminada.