Premsa

Un estiu amb Michel Piccoli, Chris Marker i melodrames creuats

Programació Estiu 2021

30/06/2021

Els mesos de juliol i agost, dues completes retrospectives per homenatjar un dels millors actors europeus, Michel Piccoli, recentment desaparegut, i per commemorar el centenari de Chris Marker. De l’inclassificable cineasta francès també es podrà veure l’exposició ‘Chris Marker. Són les sis a tota la Terra...’, del 7 de juliol al 30 de setembre. El tercer gran cicle de l’estiu està dedicat a un dels gèneres amb més tradició. ‘Melodrames creuats’ proposa un joc de paral·lelismes entre Stalh, Sirk, Fassbinder, Almodóvar o Todd Haynes.

Michel Piccoli, rostre d’autors

Setanta anys de carrera ininterrompuda en teatre, televisió i, sobretot, cinema van portar Piccoli a esdevenir un dels cims del seu ofici. La seva filmografia està lligada especialment a Buñuel, Ferreri i Sautet, als quals el va unir una estreta amistat i plantejaments creatius subversius i activistes, però va ser Godard qui el va llançar a la fama internacional en brindar-li el paper del seu alter ego a Le mépris (1963). La llista de cineastes a qui va oferir el seu talent és una de les més llargues i envejables que es pugui imaginar: Berlanga, Hitchcock, Melville, Chabrol, Resnais, Demy, Costa-Gavras, Varda, Malle, Tavernier, Varda, Oliveira, Chahine, Carax, Bellocchio, Angelopoulos... La filmografia de Michel Piccoli és amplíssima, abasta més de 200 títols, dels quals aquesta retrospectiva en selecciona vint-i-sis dels més representatius.

Les Choses de la vie
Les Choses de la vie

 

Chris Marker: retrospectiva i exposició

La Filmoteca de Catalunya commemora el centenari del cineasta francès amb una extensa retrospectiva i una exposició. És difícil definir amb precisió qui és Chris Marker, atesa la seva personalitat polifacètica. És escriptor, novel·lista, poeta, filòsof, resistent francès, editor, fotògraf, viatger, explorador, cineasta, videògraf, infògraf, artista plàstic, músic, investigador, arxivista, apassionat dels gats. Un experimentador i pensador increïble en el camp de la imatge, sigui fotogràfica, cinematogràfica, videogràfica o dibuixada.

L’efemèride del centenari se celebra concretament el 29 de juliol, però a partir del dimecres 7 de juliol es podrà visitar l’exposició Chris Marker. Són les sis a tota la Terra..., que estableix correspondències amb les primeres fotografies de viatges, les guies de viatge de la col·lecció Petite Planète, de la qual era redactor en cap, els seus films de fotografies, fotografies fetes durant els esdeveniments mundials dels inoblidables anys 1967, 1968 i 1969, així com també cartells. A més, completen aquesta selecció extractes d’algunes de les seves pel·lícules, així com la presentació del CD-ROM autobiogràfic Immemory.

El complement imprescindible de la mostra és la completa retrospectiva Chris Marker, un electró lliure, testimoni de l’obra d’aquest artista total que ens ha fet descobrir continents llunyans, illes inexplorades, territoris desconeguts, a través de diverses formes d’expressió com ara la fotografia, el cinema, el vídeo, la poesia o el grafisme, que naveguen per un univers en mutació perpètua, a través de països en revolució o paisatges serens, en cerca d’homes i dones, actors d’altres cultures.

Expo Chris Marker. Son les sis a la Terra...

Exposició ‘Chris Marker. Són les sis a la Terra...’
Del 7 de juliol al 30 de setembre de 2021
De dimarts a divendres, de 10.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 20.30h; dissabte i diumenge, de 16.00 h a 20.30h. Entrada gratuïta.

Retrospectiva ‘Chris Marker, un electró lliure’
Del 7 de juliol al 31 d’agost de 2021

 

Melodrames creuats

La Filmoteca planteja durant tot l’estiu el joc de traçar paral·lelismes i convergències en un dels gèneres més consolidats del llenguatge cinematogràfic. El viatge proposa anar dels plantejaments clàssics de mestres com Douglas Sirk o John M. Stahl, a revisitacions més lliures com les de Fassbinder, Todd Haynes o Pedro Almodóvar, sempre amb els sentiments com a matèria primera i les grans passions i baixeses humanes com a nexe comú. La diversitat i riquesa de la tria queda ben palesa amb els cineastes programats: Murnau, Erich Von Stroheim, Charles Chaplin, Agnes Varda, Woody Allen, Paul Thomas Anderson, Terrence Malick o Lars Von Trier.

All that Heaven Allows
All that Heaven Allows