Premsa

Tim Sutton, cronista de l’Amèrica de segona

The Last Son

27/02/2022

Del 16 al 27 de març, la Filmoteca presentarà, dins de l'Americana Film Fest, la filmografia pràcticament completa d’aquest director clau del cinema indie nord-americà de la darrera dècada. Tim Sutton inaugurarà personalment el cicle presentant el seu darrer film, el western ‘The Last Son’, i el 17 de març presentarà ‘Dark Night’, inspirat en la massacre del cinema Aurora a Colorado i premiat al festival de Venècia.

L’homenatge retrospectiu que l’Americana Fim Fest dedica a noms rellevants del cinema independent nord-americà, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, posa el focus enguany en un dels directors més creatius i encara poc conegut al nostre país, Tim Sutton.

El programa inclou la pràctica totalitat de les pel·lícules del cineasta, convertit en una de les veus més personals de l’indie nord-americà de la darrera dècada, comparat amb Terrence Malick, David Gordon Green o Gus Van Sant pels seus plantejaments estètics.

Va debutar amb Pavilion, present al festival SXSW, i després va realitzar Memphis, Dark Night, Donnybrook i Funny Face, presents en els certàmens més prestigiosos del món, com ara Sundance, Berlín, Venècia, Toronto i Karlovy Vary. Ara, també ens mostra el seu darrer film, The Last Son, insòlit western que protagonitzen Sam Worthington, Heather Graham i el raper Machine Gun Kelly i que, per primera vegada, no escriu.

Pavilion
Pavilion

Als seus treballs —encara que Donnybrook i The Last Son són més argumentals— Tim Sutton acostuma a prescindir d’una narració convencional per mostrar un mosaic de seqüències a la recerca d’una veritat global, en què dibuixa ambients amb ràfegues de llum i de vida, trobant desesperadament la bellesa d’un món tan narcòtic com convuls. La seva poesia és la poesia de l’horror, de l’Amèrica de segona, dels que han de lluitar, sigui com sigui, per tirar endavant.

 

Americana Film Fest 2022