Premsa

Retrospectiva Todd Solondz amb l’Americana Film Fest

23/02/2023

Una de les veus més personals i controvertides del recent cinema independent nord-americà és el protagonista de la retrospectiva d’enguany de l’Americana. Todd Solondz visitarà la Filmoteca els dies 28 de febrer i l’1 de març per presentar els films ‘Wiener-Dog’ i ‘Benvinguts a la casa de nines’, que obren el cicle.

D’ençà que es va donar a conèixer als noranta amb Benvinguts a la casa de nines i la brutal Happiness, a Todd Solondz se l’ha titllat de salvatge, demolidor, cruel, sòrdid, provocador, pervers, càustic, excèntric, etc. Lluny de l’artifici formal i amb uns guions fets a mida per ell mateix, Solondz ens parla de les fosques debilitats d’una classe mitjana que està perduda en la seva pròpia incapacitat de ser feliç.

Happiness
Happiness

I, sí, tots els adjectius que s’han escrit abans podrien definir el seu cinema, però Solondz, ben mirat, del que ens parla és d’una societat trista. I, encara que sembli mentida, els seus personatges estan tractats, moltes vegades, amb la tendresa del marginat, del que no encaixa, del que busca el seu lloc, malgrat que sap que ni el té ni el tindrà mai. Així, a mig camí entre la misantropia i un humanisme vaporós, construeix una filmografia tant conseqüent com esfereïdora, que gaudirem amb aquesta fenomenal retrospectiva que, de nou, no deixarà a ningú indiferent.

El cicle inclou la pràctica totalitat dels llargmetratges de la filmografia de Solondz: Welcome to the Dollhouse; Happiness; Storytelling; Palindromes; Life During Wartime; Dark HorseWiener-Dog.

Wiener-Dog
Wiener-Dog

 

Presència de Todd Solondz a la Filmoteca

Dimarts 28 de febrer 18.00 h
Sala Chomón
Presentació de Wiener-Dog

Dimecres 1 de març 20.30 h
Sala Chomón
Presentació i col·loqui de Welcome to the Dollhouse

Welcome to the Dollhouse
Welcome to the Dollhouse

 

Masterclass de Todd Solondz

Solondz també oferirà el 27 de febrer a les 18.00 una classe magistral a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, amb la col·laboració de GAC (Guionistes associats de Catalunya). El director i guionista, que ha presentat amb èxit la seva obra a Cannes, Venècia, Sundance o la Berlinale i ha estat nominat als Globus d’Or al millor guió, explicarà les claus del seu procés creatiu.