Premsa
28/03/2025
El cineasta italià establert a Texas és el protagonista del Focus del festival D'A d’enguany, que es podrà veure a la Filmoteca del 2 al 12 d’abril. Autor d’una obra amarada de poesia que bascula entre el documental i la ficció, Minervini es fixa en la zona de penombra del somni americà. Darrer premi a la millor direcció de la secció Un Certain Regard de Cannes per ‘The Damned’. És el primer film totalment de ficció de Minervini, situat a la Guerra de Secessió, i serà a la Filmoteca per presentar-lo i obrir la retrospectiva.
Potser els polítics nord-americans hagin abandonat fa temps bona part de la població del país, però el cinema de Minervini no se n'ha oblidat, perquè els depauperats són el material amb què l'italià assentat a Texas ha forjat una trajectòria cinematogràfica completament dedicada a retratar les seves vides i anhels frustrats, pel·lícules híbrides entre documental i ficció, d’un hiperrealisme tan estrany com poètic, que amaga, alhora, una emoció captivadora.
Treballadors de la construcció, empleades amb el salari mínim, presidiaris, drogoaddictes, treballadores sexuals, adolescents amants dels rodeos, joves grangeres enamoradisses, pinxos que juguen a les milícies, soldats de destí maleït… Ells són l’ombra del somni americà, el clarobscur que fa tremolar el triomfalisme elitista que fa anys que es repeteix a si mateix el país, i també aquell salvatgisme que evoca el mite de la frontera geogràfica i fantasmagòrica d'una nació consolidada en la brutalitat. Tots semblen buscar les respostes a les seves situacions personals entre les imatges que Minervini ha filmat al seu costat mitjançant una càmera que fa de cordó umbilical entre ell i els altres, entre l'estranger i els marginats.
Malgrat la cruesa d'aquestes històries, Minervini es preocupa d'establir llaços en totes les seves pel·lícules, mostrant la bellesa i la tirania del que significa viure en comunitat. Resulta impossible passar per alt que el seu cinema és el resultat d'una mirada doblement externa, i precisament a causa d'això, la proximitat i el compromís amb la veritat d’aquestes vides és d’una honestedat irreprotxable.
(Fragments del text de Paula Arantzazu Ruiz de presentació del Focus Roberto Miniervini, que podeu llegir sencer al web del D’A).
Presència de Roberto Minervini a la Filmoteca
Inauguració de la retrospectiva
Dimecres 2 d’abril 20.00 h
Sala Chomón
The Damned (Els maleïts) és la primera obra obertament de ficció de Minervini, premiada a Cannes a la millor direcció de la secció Un Certain Regard. En plena Guerra de Secessió, l’exèrcit estatunidenc envia una companyia de soldats als territoris de l’oest. Però, a mesura que avança, la seva missió es descompon com ho fan també el seu compromís i les seves motivacions. En la línia dels westerns despullats de tota èpica com Dead Man i Meek’s Cutoff, Minervini mira al passat estatunidenc per abordar una de les seves fites fundacionals en un terreny fantasmagòric.
Minervini també presentarà, acompanyat de Mònica Rovira, divendres 4 d’abril a la Sala Laya Low Tide (Baja marea, 2012), segona part de la seva Trilogia de Texas, encetada amb el seu film de debut, The Passage (2011) i culminada amb Stop the Pounding Heart (2013), un dels seus títols més celebrats i que va suposar la seva primera participació al festival de Cannes.
En el marc de D’A Festival de Cinema de Barcelona, estrena del primer documental dedicat a Pere Portabella, quan falten dos anys perquè es commemori el centenari del seu naixement. Dirigit per Claudio Zulian, arriba després d’haver passat també pel Festival de Venècia i la Seminci de Valladolid.
Dimecres 3 d’abril 20.00 h
Sala Chomón
Constel·lació Portabella CLAUDIO ZULIAN, 2024. Catalunya. VC / VE. 91’. DCP.
Pere Portabella és un gran cineasta català: els seus films han estat referents fonamentals d’una influent i alternativa cultura cinematogràfica. Portabella ha estat, a més, un productor molt important: a ell devem El cochecito, de Marco Ferreri, i Viridiana, de Luis Buñuel. Així mateix, ha tingut una trajectòria política molt rellevant.
Presentació a càrrec del director Claudio Zulian, Lluís Miñarro (productor) i Carlos Ríos (director del D’A Festival de Cinema de Barcelona).
Col·loqui posterior a càrrec de Claudio Zulian, Teresa Grandas (conservadora d’exposicions del MACBA) i Esteve Riambau (exdirector de la Filmoteca de Catalunya). Moderador: Pablo La Parra (director de la Filmoteca de Catalunya).
Amb la col·laboració de: