Recordem l’escriptor i historiador Javier Coma amb alguns dels seus grans amics

Javier Coma

27/02/2018

L’escriptor, historiador i especialista en cultura popular Javier Coma va morir el 14 de febrer de 2017. Quan tot just se'n compleix un any, li dediquem un merescut homenatge en què participarà la seva filla, Sílvia Coma, i alguns dels seus grans amics.

Joan de Sagarra, Enrique Vila-Matas, Juan Marsé, Romà Gubern i Paco Camarasa ens acompanyaran en l'homenatge a Coma, mort fa just un any

L’escriptor, historiador i especialista en cultura popular Javier Coma va morir el 14 de febrer de 2017. Quan tot just se'n compleix un any, li dediquem un merescut homenatge en què participarà la seva filla, Sílvia Coma, i alguns dels seus grans amics.

L'homenatge a Javier Coma, que s'allargarà entre dijous 8 i dimarts 27 de març, es concreta en set sessions de cinema en què recorrerem les seves grans passions: el western, la novel·la negra, el còmic i el jazz. La selecció de pel·lícules -que ell mateix hauria subscrit- anirà acompanyada de presentacions a càrrec d'alguns dels millors amics de l'escriptor:  Joan de Sagarra, Enrique Vila-Matas, Juan Marsé, Romà Gubern i Paco Camarasa.

Shane (George Stevens, 1953)Els encarregats d'obrir el cicle són, justament, Enrique Vila-Matas, Joan de Sagarra, Juan Marsé i la filla de Javier Coma, Sílvia Coma, que dijous 8 de març participaran, a les 20.00 h, en la taula rodona que precedirà la projecció de Shane (George Stevens, 1953)un títol que il·lustra la predilecció de Coma pel western. 

La següent sessió, prevista per divendres 9 de març a les 19.00 h, se centrarà en la novel·la i el cinema negre, i hi projectarem La jungla de l’asfalt, de John Huston. En aquesta ocasió, comptarem amb una presentació a càrrec de l'especialista en el gènere Paco Camarasa, expropietari de la llibreria Negra y criminal i excomissari de BCNegra.

Dijous 15, Romà Gubern introduirà la projecció de Modesty Blaise (Joseph Losey, 1966) per parlar d’una altra de les passions de Coma, el còmic, i finalment Enric Vázquez, assessor dels primers temps del Jamboree, glossarà un altre dels punts d’interès de Javier Coma, el jazz, en una sessió en què es podrà veure Let’s Get Lost, el documental de Bruce Weber sobre el trompetista Chet Baker.

En paral·lel al cicle, durant el mes de març el vestíbul de les sales de cinema de la Filmoteca acollirà una petita exposició de l'extensissima producció literaria de Javier Coma, bona part de la qual es pot consultar a la Biblioteca de la Filmoteca.
 

Un gran especialista en cultura popular

Llicenciat en dret, Javier Coma va començar la seva trajectòria com a publicista. A principis dels anys 70 va crear el conegut eslogan per al FC Barcelona, encara vigent, “El Barça es més que un club”, i també va ser ell qui va batejar el mític club de jazz de la Plaça Reial de Barcelona, el Jamboree.

En els seus inicis va ser col·laborador del diari Tele/eXprés, i aviat la seva trajectòria es va decantar cap a la divulgació de les millors manifestacions de la cultura de masses, amb una extensíssima producció de llibres, monografies i diccionaris que posaven a l’abast dels lectors, amb passió i rigor, el seu coneixement amplíssim, gairebé enciclopèdic. El cinema clàssic, particularment el western, i el còmic, el jazz i la novel·la negra eren els eixos temàtics que centraven el seu interès, i que va documentar i popularitzar en obres de referència i consulta obligada per a estudiosos i aficionats. Són especialment recordades les seves anàlisis de pel·lícules publicades per la revista Dirigido por, els diccionaris temàtics sobre el western, el cinema negre i el bèlic i la cacera de bruixes, i el volum sobre cinema i literatura que va realitzar en col·laboració amb l’escriptor Juan Marsé.