Premsa

Recordant Dostoievski i Primo Levi

Prestuplenie i nakazanie

25/10/2021

Un petit cicle commemora el bicentenari del naixement de l’autor de ‘Crim i càstig’. Coincidint amb el curs que dedica l’Institut d’Humanitats de Barcelona a Primo Levi, es programa un cicle sobre la seva figura i la seva obra.

L’obra de Fiódor Mikhàilovitx Dostoievski se centra en els abismes ocults de la ment humana i pot semblar complex portar el seu univers profundament psicològic a la pantalla del cinema. No obstant això, des de les versions russes més clàssiques fins a les propostes més creatives de Bresson, Kurosawa o Pierre Léon, el seu món troba camins per parlar-nos a través de diversos llenguatges artístics.

Un seguit d’actes a Barcelona commemoren el bicentenari del naixement de Dostoievski. La Filmoteca s’hi afegeix amb un petit cicle de films que recreen la profunditat de l’obra de l’escriptor rus, com el Crim i càstig de Lev Kulidzhanov (1970), per a molts la millor de la trentena d’adaptacions d’aquesta fita de la literatura, o Le notti bianche, l’adaptació que va fer el 1957 Luchino Visconti del relat Les nits blanques de Sant Petersburg.

Le notti bianche
Le notti bianche 

 

Primo Levi va ser un testimoni de primera mà fonamental de l’experiència jueva de la deportació als camps nazis. L’Institut d’Humanitats de Barcelona li dedica, del 8 de novembre al 13 de desembre, el curs Primo Levi. Literatura i testimoni, impartit per l’escriptora, investigadora i directora del Born Centre de Cultura i Memòria Marta Marín-Dòmine.

La tregua
La tregua

En paral·lel, la Filmoteca presenta un cicle sobre la seva figura que inclou una de les adaptacions més conegudes de la seva obra, La tregua (Francesco Rosi, 1997), que recull el periple de la tornada a casa després de ser alliberat d’Auschwitz. Un llarg èxode fins arribar al seu Torí natal que s’allarga tres mesos per Polònia, Ucraïna, Romania, Hongria, Àustria i Alemanya. Seixanta anys després, el director Davide Ferrario i el guionista Marco Belpotili van repetir aquest recorregut a través de l’Europa postcomunista en el documental La strada di Levi. El cicle es completa amb el documental L’interrogatorio. Quel giorno con Primo Levi, on un grup d’estudiants i professors de secundària que es van trobar amb l’autor el maig de 1986 a Pesaro recorden aquella experiència.

La strada di Levi
La strada di Levi