Premsa

Programació Novembre 2022

13/10/2022

Manoel de Oliveira, fotògraf i cineasta / Franco Piavoli, el batec de la natura / L’Alternativa: Elles filmen / Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani / Premi del Públic Jove Europeu

Exposició i retrospectiva dedicades a Manoel de Oliveira
El llegendari cineasta portuguès és protagonista per partida doble a partir del 8 de novembre a la Filmoteca, amb una extensa retrospectiva i una exposició dedicada a una de les seves facetes més desconegudes, la fotografia, que va practicar sobretot entre els anys 30 i 50 del segle passat, en un llarg parèntesi en la seva carrera cinematogràfica. Influïdes pel constructivisme i l’estètica experimental de la Bauhaus, la selecció d’instantànies mostra els seus temes recurrents: paisatges, natures mortes, vistes rurals i urbanes, detalls arquitectònics, efectes de llum, reflexos i contrastos.

Franco Piavoli: el batec de la natura
Admirat per Ermano Olmi o Andrei Tarkovski, el director italià és autor d’una obra molt personal sobre el seu entorn rural i el comportament ancestral de l’home. La Filmoteca rep la seva visita en el marc de la Mostra Internacional de Cinema Espiritual, i presenta la filmografia completa de Piavoli, que transmet amb lirisme el pas del temps a través dels cicles de la vida i de les estacions, i l’equilibri harmoniós de la naturalesa.

Domenica sera
Domenica sera

 

Elles filmen
L’Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona, va presentar a la Filmoteca en l’edició de 2018 el cicle Elles tallen, dedicat a dones muntadores. Enguany continua en aquesta línia posant el focus en les directores de fotografia, una especialitat amb un aclaparador domini dels homes. El cicle inclou tres llargs internacionals, amb fotografia de Claire Mathon, Agnès Godard i Hélène Louvart, i tres curts de les operadores nacionals Lara Vilanova, Daniela Cajías i Neus Ollé. Les tres darreres participaran a la taula rodona “Maneres de mirar”, que complementa la secció.

Cinema i resistència
La setzena edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya arriba un cop més a la Filmoteca, del 3 al 13 de novembre, amb 13 llargmetratges i una selecció de curts provinents de Síria, Egipte, Palestina, Iraq o Algèria. El director i activista sirià Omar Amiralay, mort prematurament l’any 2011, serà protagonista de la inauguració amb un documental sobre la seva figura, molt crítica amb un règim que va prohibir les projeccions de les seves punyents pel·lícules, mentre que en la cloenda es projectarà Plumas, d’Omar el Zohairy, guanyadora a la Setmana de la Crítica al Festival de Cannes de 2021, una insòlita comèdia amb elements surrealistes que denuncia el masclisme patriarcal de la societat egípcia.

Plumas
Plumas

 

Per als més joves...

Premi del Públic Jove Europeu
Se celebrarà el diumenge 13 de novembre a la seu de la Filmoteca de Catalunya al Raval, recuperant el format presencial després de dues edicions en línia a causa de la pandèmia. En aquesta iniciativa de l’Acadèmia Europea del Cinena, nois i noies d’entre 12 i 14 anys es poden inscriure fins al 4 de novembre per participar en el jurat cinematogràfic més gran d’Europa, format per centenars de joves de 42 països. Les pel·lícules nominades són Animal (França), Els somnis són com tigres salvatges (Alemanya) i La reina de la comèdia (Suècia).
Més informació i enllaç al formulari d’inscripció AQUÍ.

Nominades Premi Públic Jove Europeu 2022

‘Vivim el barri’ a la fresca
En el marc del Festival de Cultura Raval(s), projecció a la Rambla dels sis curtmetratges resultants de les dues primeres edicions del taller d’experimentació cinematogràfica Vivim el barri, impulsat pels Serveis Educatius de la Filmoteca i adreçat a joves de setze a vint anys del Raval.

FilmoXica
Amb les propostes del cicle de tardor Grans misteris: Quina por! i d’El meu primer festival.

 

I també...

El cicle Moments inoblidables dels 10 anys de la Filmoteca al Raval, rememora el Congrés de la FIAF celebrat a Barcelona el 2013 amb la projecció de Die Nibelungen, el clàssic de Fritz Lang que, acompanyat per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya al Gran Teatre del Liceu, va posar el punt i final a l’efemèride, i també l’exposició i el cicle realitzat amb còpies recuperades i restaurades que es va dedicar a Jacinto Esteva.

Sessió en record del cineasta suís Alain Tanner, recentment desaparegut, amb la presència de la seva actriu fetitxe Myriam Mézières, que presentarà una de les seves col·laboracions amb el cineasta, Fleurs de sang.

Sònia Sendra, filla de l’humorista Cassen, presenta el seu llibre Cassen. Bromeando con mi padre, una biografia que reivindica la figura del famós humorista i actor tarragoní, en una sessió que es completa amb la projecció de Plácido de Berlanga.

Homenatge al compositor Joan Duran i Alemany (Barcelona 1896-1970), el fons del qual acaba de ser donat a la Filmoteca, amb la projecció d’Escuadrilla de vuelo (Lluís Josep Comerón, 1963), una de les seves bandes sonores.

La Filmoteca se suma a les activitats del IV centenari del naixement de Molière, organitzades per la Universitat Autònoma de Barcelona, projectant el monumental i mític film biogràfic del 1977 signat per Ariane Mnouchkine.

Preestrenes del nou llargmetratge de la participant al cicle Dies curts Carolina Astudillo, Canción a una dama en la sombra, realitzat amb material d’arxiu dels fons de la Filmoteca, i del testament cinematogràfic del crític d’art Arnau Puig, un dels ideòlegs del grup d’avantguarda Dau al Set, el documental Set de Dau. Arnau.

Sessió especial de Per amor a les Arts en el marc de l’exposició Els camins de l’abstracció, 1957-1978. Diàlegs amb el Museo de Arte Abstracto Español de Conca programada a La Pedrera. Cinema experimental: l’abstracció en moviment (1957-78) presenta una selecció de peces de cinema abstracte dels nostres fons.