Premsa
14/04/2025
La sala d’exposicions obre les portes a un dels intel·lectuals europeus més destacats de l’actualitat, GEORGES DIDI-HUBERMAN, amb la mostra AL TALLER DEL FILÒSOF, que conviu i dialoga amb la que presenta el CCCB sota el seu comissariat, “En l’aire commogut...”. Un cicle programa una selecció de films que complementen ambdues exposicions. Presentem la totalitat dels retrats d’arts i oficis realitzats per ALAIN CAVALIER. Rebem un any més la MOSTRA DE FILMS DE DONES, amb un focus dedicat a SARAH MALDOROR. Continua el cicle del clàssic maleit de Hollywood NICHOLAS RAY. Aula de Cinema culmina el curs amb les propostes dels estudiants a AULA B. L’humor d’El gag infinit aquest mes el posa HARRY LANGDON. I ALBERT SERRA estrena el seu Homenatge a Antoni Tàpies.
Georges Didi-Huberman és un dels pensadors actuals més influents dins de la filosofia i la història de l'art. El seu espai de treball no és pròpiament un “estudi”, sinó més aviat un “taller”. Aquesta exposició presenta una visió expandida del seu llegat filosòfic atenent el treball directe amb les imatges.
Cicle que dialoga amb les exposicions Al taller del filòsof a la Filmoteca i “En el aire conmovido…”, al CCCB. Set sessions que reprenen cada un dels àmbits de la mostra comissariada pel pensador francès al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Cadascun dels programes relaciona el gest cinematogràfic amb algunes de les nocions que poblen el seu univers: Infàncies (1), Cares, Gestos, Polítiques, Llocs, Pensaments, Infàncies (2). El cicle continua el mes de juny.
Les pel·lícules programades a les “Persistències fílmiques” d’aquesta edició entenen el cinema com a llenguatge des del qual explicar el món més enllà de l’abisme. Mirades al passat, al present i al futur que s’escapen de tot pacte narratiu per desafiar l’estretor de la imaginació patriarcal.
És recordada com “la mare del cinema africà” per ser la primera dona a rodar al continent negre i reivindicar-ne la identitat cultural. A la dècada dels cinquanta, veu en el cinema l’eina idònia per donar suport als moviments d’alliberament africà i poder arribar a la major part de la població del continent negre, en gran part analfabeta. Rebrem la visita per presentar el cicle d’Anouchka de Andrade, filla la cineasta i directora del Festival Internacional de Cine de Amiens. La retrospectiva continua al juny i compta amb la col·laboració de la Mostra Internacional de Films de Dones.
Entre el 1987 i el 1991 el cineasta es va bolcar en una sèrie de retrats de dones treballadores en els seus entorns laborals. La seva mirada és discreta, detallista i poètica. Mostra la relació entre la persona, el seu ofici, l’espai de treball i el seu cos, tot fent ressaltar la dignitat, la creativitat i la presència del gest quotidià. Els retrats es presenten agrupats en quatre sessions.
En la seva 28a edició, el DocsBarcelona ret homenatge al productor de documentals Heino Deckert, una figura clau en el gènere documental contemporani. El Docs d’Honor 2025 ofereix dues activitats imprescindibles a la Filmoteca de Catalunya: la projecció de Rabbit à la Berlin seguida d’una masterclass amb Heino Deckert, i la projecció de Heimat Is a Space in Time, un film inèdit a Barcelona que exemplifica la capacitat de l’arxiu per connectar el passat amb el present.
Continua tot el mes el cicle dedicat al cineasta nord-americà amb la projecció d’algun dels seus grans títols com Rebel Without a Cause. També el darrer, estrenat pòstumament, Lightning Over Water, on un Ray ja molt malalt es va acomiadar del cinema i de la vida i que va fer sentir al seu codirector, Wim Wenders, “estar amb algú que respirava cinema”.
Estrena del film que el cineasta Albert Serra ha dedicat a l’artista plàstic amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement. L’Homenatge a Tàpies (títol provisional) del director banyolí tanca els actes de l’Any Tàpies, i se centra en un dels aspectes més emotius i sorprenents de L’obra de l’artista. Presentació a càrrec d’Albert Serra.
El cicle transversal Afins. Helena Lumbreras ofereix dues sessions, una dedicada a la seva companya de promoció al Centro Sperimentale di Cinematografia de Roma Rosalia Polizzi. La segona se centrarà en la influència de Lumbreras en el curt Contadores (2023), d’Irati Gorostidi, amb la presència de la directora.
Les golfes, sota el comissariat de Marc Ferrer, programa Blonde Death, hereva espiritual de les primeres pel·lícules de John Waters. Satírica, subversiva i alegrement furiosa, és un capítol essencial en la història del cinema trash i queer, i ataca els conceptes de família i amor amb un enginy letal.
A Dies curts, a través del cinema de no-ficció i en diàleg amb altres pràctiques artístiques, tindrem la mirada d’Alba Bresolí. La cineasta adopta sempre una posició d’empatia, escolta i obertura.
La digitalització del mes de maig del projecte Visibilitzem el cinema català és El domini dels sentits. Cinc cineastes catalanes novelles, Teresa Pelegri, Judith Colell, María Ripoll, Nuria Olivé-Bellés, Isabel Gardela, van dirigir l’any 1997 aquest film de cinc episodis dedicats a l'aspecte sensual i eròtic dels sentits.
Aula de cinema proposa una programació especial, amb la sessió maratoniana de La Commune (Paris 1871). També les tries dels alumnes de la UPF en exercir de programadors a Aula B. Serà en dues sessions: El club dels poetes morts (Peter Weir, 1989) i Nadie sabe (Hirokazu Koreeda, 2004).
Harry Langdon, amb la seva irresistible ingenuïtat, protagonitza el mes de maig el cicle transversal El gag infinit.
FilmoXica continua amb el cicle de primavera Cants contra la guerra. I també presenta en el marc de la Mostra Internacional de Films de Dones Hola, Frida!