Premsa

Programació juny 2021

20/05/2021

La Mostra Internacional de Films de Dones; la retrospectiva dedicada a Dorothy Arzner, una directora en el món molt masculí del Hollywood clàssic; el cicle ‘Cinema i jardí’; el festival de cinema africà Wallay! i la cloenda de ‘Dies curts’ amb Pablo García Canga. Són alguns dels continguts destacats de juny a la Filmoteca.

Dorothy Arzner: una directora en el Hollywood clàssic
Del 1927 al 1943 Dorothy Arzner va dirigir gairebé una vintena de films. Durant tot aquest temps va ser l’única dona directora a Hollywood, un món eminentment masculí on va entrar gràcies a la seva excel·lent tasca com a muntadora de cinema mut, que li va obrir el camí a la direcció. Va ser la primera dona a dirigir un film sonor i a formar part del Sindicat de Directors dels Estats Units. La seva va ser una nova mirada femenina, que va contribuir a potenciar i orientar les carreres d’algunes de les estrelles femenines de l’època, com Clara Bow, Claudette Colbert, Joan Crawford o Katharine Hepburn, a qui va fer aparèixer per primer cop a la pantalla vestida amb pantalons.

Mostra Internacional de Films de Dones
Aquesta cita anual imprescindible demostra que les coses han canviat força des dels temps de Dorothy Arzner, encara que quedi molt camí per recórrer. La mostra, que com sempre ens porta el col·lectiu Drac Màgic, coincidint en aquest cas amb l’any de celebració del seu 50è aniversari, ofereix una programació centrada en les relacions dels cossos amb els espais i els mons que contenen, a partir de diversos apropaments fílmics, experiències vitals, frustracions i plaers. Comptarem amb la presència de directores com la portuguesa Susana de Sousa Dias, que presentarà el seu documental Fordlandia Malaise (2009) i impartirà una conferència.

Fordlandia Malaise
Fordlandia Malaise

Cinema i jardí
Després de tants períodes de confinament i restriccions, ve de gust viatjar per altres mons i per altres jardins. El cicle Paradís perdut: Cinema i jardí, amb la col·laboració de l’Associació d’Amics del Jardí de Barcelona, proposa un any més mirades a aquest espai polièdric ideal i de somni, que porta a parlar des d’allò més universal al més particular, amb atenció especial a una mena de jardins que ja s’han anat mostrant en edicions anteriors del cicle: els jardins excèntrics. Entre d’altres, el nedador Burt Lancaster ens passejarà pels jardins i piscines de la classe mitjana nord-americana dels 60, i coneixerem creadors d’espais fantàstics com Josep Pujiula (Garrell, el Tarzan d’Argelaguer) i Simon Rodia (I Build the Tower).

Any Chomón
El 17 d’octubre es compliran 150 anys del naixement del cineasta Segundo de Chomón, tan lligat a la Filmoteca que la nostra sala gran de projeccions porta el seu nom. Aquesta és una de les commemoracions oficials que la Generalitat de Catalunya ha declarat per a aquest 2021, el primer cop que es concedeix aquest honor a un cineasta. El gruix dels actes es concentrarà a la tardor, però ja han començat a proliferar les projeccions arreu del territori, i aquest juny la nostra seu del Raval presentarà dues sessions ben especials: Chomón: màgia, pocions i fades, un recull de vuit films amb elements màgics que neixen de l’eterna dualitat del bé i el mal, que es presentarà dins de la FilmoXica en una projecció dinamitzada pel conta-contes Artur Díaz Barbagli, i Les Lunatiques! El cinema de Segundo de Chomón, un programa format per quinze curts amb una banda sonora creada i interpretada en directe per J.M. Baldomà, amb so cinemàtic i híbrid entre instruments electrònics i acústics.

Dies curts: Pablo García Canga
Aquest cicle que ha posat en primer pla el treball de cineastes emergents arriba al seu sisè -i darrer per a aquest 2021- capítol. Pablo García Canga n’és el protagonista i acompanyarà les tres sessions on es podrà veure la totalitat de la seva obra com a director, des dels inicis abans de començar l’escola de cinema fins a les darreres i reconegudes creacions. Nascut a Madrid el 1981 i diplomat en direcció de cinema per La Fémis, l’Escola Nacional Superior de Cinema de França, Pablo García Canga també escriu per a revistes de cinema com Lumière, i presentarà a la Biblioteca del Cinema de la Filmoteca el seu darrer llibre, Ozu, multitudes.

Les claus de ‘Tiburón’
El darrer llibre d’Albert Sánchez Piñol, l’autor de Victus o La pell freda, és Les estructures elementals de la narrativa, editat per La Campana. El seu objectiu amb aquest volum és fer gaudir més de les lectures, les pel·lícules i les sèries. Sánchez Piñol vindrà a presentar-lo a la Filmoteca, en una sessió en què per il·lustrar l’entramat d’una narració transversal i polifònica ha escollit el clàssic de Steven Spielberg Jaws.

Jaws
Jaws

I també...

Kenya, Sud-àfrica, Egipte, Nigèria, Zàmbia, Moçambic, el Marroc, Etiòpia, Somàlia... Són els països de procedència dels films que presentarà un cop més el Wallay! Festival de Cinema Africà. Una invitació a un recorregut per la diversitat i la riquesa cultural del continent africà i a repensar la nostra mirada.

Tanquem el cicle Els millors films de 2020 iniciat el mes de maig amb molts títols interessants, com un que té caràcter d’estrena en pantalla gran: City Hall, de Frederick Wiseman, o un dels projectes més singulars del cinema català recent, la multipremiada My Mexican Bretzel, que presentarà la seva directora i guionista Núria Giménez Lorang.

Acollim la inauguració del 10è Festival Most, el Festival Internacional de Cinema del Vi, que tindrà lloc del 3 al 13 de juny al Penedès, i del 18 al 20 de juny al Priorat, amb la projecció del diari filmat L’âge d’or.

El 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient, estrena en exclusiva a la Sala Chomón, amb la col·laboració de Suncine, el darrer documental de Ron Howard, Rebuilding Paradise, centrat en com la ciutat californiana de Paradise va intentar refer-se d’un incendi devastador el novembre de 2018.

El Premi del Públic Jove Europeu d’aquest any es va haver de fer telemàticament per les restriccions de la pandèmia, però el dissabte 12 de juny, en una de les sessions de FilmoXica, volem desvirtualitzar aquella trobada projectant a la Sala Chomón, en pantalla gran, una de les finalistes preferides pel jurat català, Wolfwalkers. Els nois i noies que hi van participar seran convidats a veure-la i presentar-la.

Wolfwalkers
Wolfwalkers