Premsa
04/06/2021
El centenari de l’inclassificable Chris Marker en una extensa retrospectiva i una exposició; l’homenatge a un dels millors actors europeus de la història, Michel Piccoli; melodrames creuats que ens portaran de Stalh i Sirk a Fassbinder i Todd Haynes; el record de Bertrand Tavernier amb la seva darrera gran obra, una sèrie televisiva en què traça un personal recorregut pel cinema francès; Peter Brook al cinema de la mà del Grec 2021... Tot això i molt més per a un estiu de cinema a la Filmoteca!
Michel Piccoli, rostre d’autors
Setanta anys de carrera ininterrompuda en teatre, televisió i, sobretot, cinema van portar Piccoli a esdevenir un dels cims del seu ofici. La seva filmografia està lligada especialment a Buñuel, Ferreri i Sautet, als quals el va unir una estreta amistat i plantejaments creatius subversius i activistes, però va ser Godard qui el va llançar a la fama internacional en brindar-li el paper del seu alter ego a Le mépris (1963). La llista de cineastes a qui va oferir el seu talent és una de les més llargues i envejables que es pugui imaginar: Berlanga, Hitchcock, Melville, Chabrol, Resnais, Demy, Costa-Gavras, Varda, Malle, Tavernier, Varda, Oliveira, Chahine, Carax, Bellocchio, Angelopoulos...
Chris Marker, un electró lliure
Celebrem el centenari del cineasta francès amb una extensa retrospectiva i l’exposició Chris Marker. Són les sis a tota la Terra... És difícil definir amb precisió qui és aquest cineasta, atesa la seva personalitat polifacètica. És escriptor, novel·lista, poeta, filòsof, resistent francès, editor, fotògraf, viatger, explorador, cineasta, videògraf, infògraf, artista plàstic, músic, investigador, arxivista, apassionat dels gats. Un experimentador i pensador increïble en el camp de la imatge, sigui fotogràfica, cinematogràfica, videogràfica o dibuixada.
Melodrames creuats
La Filmoteca planteja durant tot l’estiu el joc de traçar paral·lelismes i convergències en un dels gèneres més consolidats del llenguatge cinematogràfic. El viatge proposa anar dels plantejaments clàssics de mestres com Douglas Sirk o John M. Stahl, a revisitacions més lliures com les de Fassbinder o Todd Haynes, sempre amb les grans passions i baixeses humanes com a nexe comú. La diversitat i riquesa de la tria queda ben palesa amb els cineastes programats: Murnau, Erich Von Stroheim, Woody Allen, Paul Thomas Anderson, Terrence Malick o Lars Von Trier.
Grec 2021: Peter Brook
Coincidint amb la presentació al Festival d’estiu de Barcelona de l’espectacle Tempest project, dirigit per Peter Brook, dediquem un petit cicle als projectes cinematogràfics d’aquest gran home de teatre, especialista a actualitzar els clàssics amb una mirada minimalista, despullada i inconfusible. Brook ha traslladat la immensa saviesa escènica a la pantalla en projectes com Marat/Sade o la monumental The Mahabharata.
La mirada de Tavernier al cinema francès
El març passat va morir Bertrand Tavernier, gran amic de la Filmoteca, que el 2016 li va dedicar una Carta blanca. El cicle Bertrand Tavernier, en el record recupera la seva darrera obra, la sèrie televisiva Voyages à travers le cinéma français (2017), narrada en primera persona, on ampliava el documental del mateix títol i aprofundia en les pel·lícules franceses que van marcar la seva vida.
I també...
L’estrena de l’obra d’Eduardo De Filippo Filumena Marturano a la Biblioteca de Catalunya portarà la projecció de la seva versió cinematogràfica, Matrimonio all’italiana, de Vittorio de Sica. Vindran a presentar-la els responsables del muntatge teatral: el director Oriol Broggi i els protagonistes, Clara Segura i Enrico Ianniello, que recreen els papers de Sophia Loren i Marcello Mastroianni en la pel·lícula.
El festival Bachcelona, que en l’edició de 2020 va faltar a la seva cita estiuenca per culpa de la pandèmia, torna de l’1 al 8 de juliol amb onze propostes que celebren el geni alemany. La Filmoteca s’hi afegeix amb Gidon Kremer: Back to Bach, que recull el retir del violinista i director d’orquestra letó Gidon Kremer a l’església barroca austríaca de Lockenhaus per enregistrar les tres Partites de Bach en solitari.
Estrena de Gustau. La transició al descobert, documental que pren el cas de l’assassinat del jove Gustau Muñoz com a punt de partida per qüestionar la Transició espanyola, de la qual s’han silenciat, des dels seus inicis fins al present, els crims comesos pel règim. El presentaran el director Jaume Domènech i Marc Muñoz, germà de Gustau.
Les sessions familiars del cap de setmana amb la FilmoXica s’afegeixen a la festa d’estiu del Raval amb el clàssic de Charles Chaplin The Kid. Sessió gratuïta diumenge 11 de juliol a les 17.00 h.