Premsa
02/04/2021
Els gustos cinèfils de la fotògrafa Colita, la selecció de la crítica i la premsa especialitzada de les millors pel·lícules de 2020, la retrospectiva del D’A Film Festival dedicada a la directora polonesa Malgorzata Szumowska i la visita del cineasta francès Olivier Ducastel en el marc del festival de cinema LGTBIQ+ FIRE!!, són algunes de les propostes destacades del programa de maig.
Carta blanca a Colita
La Gauche Divine, la Nova Cançó o l’Escola de Barcelona cinematogràfica han tingut una de les seves millors cronistes en la fotògrafa Colita. Deixeble de mestres com Oriol Maspons, Francesc Català Roca i Xavier Miserachs, Colita va entrar al món de la fotografia per la porta del cinema: el seu primer encàrrec professional va ser fer la foto fixa al rodatge de Los Tarantos (1962). La Filmoteca li ha brindat una Carta blanca en què combina els seus títols predilectes en els quals ha fet de foto fixa (Las crueles, Morbo o Rojo sangre) amb una tria de les debilitats com a espectadora que revela la seva cinefília transversal (La nit del caçador, Le dernier métro o Alien).
Els millors films de 2020
Arriba un dels cicles més esperats pel públic de la Filmoteca, el que aplega el millor de la collita cinematogràfica de l’any anterior a partir d’una enquesta entre crítics i periodistes especialitzats. En aquesta ocasió la tria és peculiar per les circumstàncies especials determinades per la pandèmia, que han fet que alguns dels títols més destacats no s’hagin vist a sales, sinó a través de plataformes digitals. El cicle permet ara veure aquesta selecció (prop d’una vintena de títols) en pantalla gran, amb sessions que s’allargaran fins al mes de juny i que inclouen la Vitalina Varela de Pedro Costa, que ja vam tenir el goig de preestrenar, el fenomen de l’animació franco-català Josep, o el documental de l’any, El año del descubrimiento, de Luis López Carrasco.
L’any de Luis López Carrasco
Coincidint amb la programació del seu darrer documental a Els millors films de l'any, premiat arreu i que li ha suposat el reconeixement unànime de crítica i públic, el director és el protagonista aquest mes del cicle Dies curts. Cineasta, escriptor i professor de Comunicació Audiovisual a la Universidad de Castilla La Mancha, el 2008 López Carrasco cofunda el col·lectiu audiovisual Los Hijos, dedicat al cinema documental i experimental. El seu cinema sempre dialoga amb el passat recent i la reconstrucció d’allò quotidià. Ell mateix parlarà del seu cinema i presentarà una selecció dels seus curts el divendres 21, i el divendres 28 el seu primer llargmetratge de 2013, El futuro, una immersió en la Movida madrilenya.
Malgorzata Szumowska: la retrospectiva del D’A
És una de les directores més destacades del cinema polonès contemporani, i una de les protagonistes de la nova edició del D’A. El seu cinema es defineix, formalment i pels temes que tracta, en les tensions entre pols oposats que, al cap i a la fi, són forces complementàries, les dues cares de la mateixa moneda. L’any 2000 la seva òpera prima, Happy Man, va ser nominada als European Film Awards i guardonada al Festival de Tessalònica. Després s’ha convertit en una habitual en certàmens internacionals, amb films com Ellas (amb Juliette Binoche), Cuerpo (millor direcció a Berlín) o Mug (Gran Premi del Jurat a Berlín). El 2019 va fer el salt amb una coproducció internacional rodada en anglès, The Other Lamb.
Olivier Ducastel al FIRE!!
El cineasta Olivier Ducastel presentarà tres dels films que ha codirigit amb la seva parella professional i sentimental, Jacques Martineau, en el marc del festival de cinema LGTBIQ+ organitzat pel Casal Lambda de Barcelona FIRE!! Un tàndem prestigiós que aborda d’una manera personal i optimista temes com la immigració, l’homosexualitat o la sida. Es podran veure Jeanne et le garçon formidable (1998), Drôle de Felix (1999) i Theo y Hugo, París 5:59 (2015).
Una marató de cinema documental
La Filmoteca enceta el mes de maig amb una autèntica sessió maratoniana, amb l’estrena del darrer film d’Anders Edström i C. W. Winter, un documental de creació de 8 hores que es projectarà en dues parts entre l’1 i el 2 de maig. The Works and Days (of Tayoko Shiojiri in the Shiotani Basin), filmat al llarg de catorze mesos, barreja realitat i ficció en el retrat d’una família, d’un terreny a les muntanyes de la província de Kyoto, d’un paisatge sonor i del mateix temps. La pel·lícula acaba de guanyar el gran premi del Festival Punto de Vista de cinema documental de Navarra, i el jurat l’ha destacat com “un film monumental, però humil”.
I també...
Arqu[in]FILM, la mostra de cinema d’arquitectura de Barcelona, té aquest any com a tema “Arquitectura i poder”, des d’un vessant polític, social, econòmic i cultural. Els tres films programats ens porten al Congo, a edificis emblemàtics de l’antic bloc de l’Europa de l’Est socialista i a fragments del Mur de Berlín repartits pels Estats Units.
La Filmoteca acull un any més la presentació dels tres films nominats als Premis LUX del Parlament Europeu. Es podran veure, en sessions gratuïtes, els tres primers dijous del mes. Els finalistes són: Boze Cialo (Corpus Christi, Jan Komasa), Colectiv (Alexander Nanau) i Druk (Otra ronda, Thomas Vinterberg).
La publicació de l’únic guió cinematogràfic de Federico García Lorca (Babel Libros) propicia una triple sessió dedicada al poeta, que inclou la versió d’aquest text que va fer el 1998 Frederic Amat, Viaje a la luna, la col·laboració de Buñuel i Dalí a Un chien andalou i el curt de Pere Portabella Mudanza.
El periodista cinematogràfic Javier Tolentino, gran amic de la Filmoteca i director del programa de Radio 3 El séptimo vicio, estrena el seu debut com a director Un blues per a Teheran, on diferents rostres ens mostren un Iran on tradició i modernitat conviuen i es confronten. En paraules de Tolentino, “una resposta visual, tant de bo poètica i impregnada d’humor, a tot el cinema iranià que he rebut”.
El projecte europeu A Season of Classic Films, liderat per l’Associació de Cinemateques Europees (ACE), programa films restaurats per 22 arxius cinematogràfics europeus amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni cultural europeu, especialment entre el públic jove. La Filmoteca de Catalunya presenta La piel quemada (Josep Maria Forn, 1966), restaurada pel Centre de Conservació i Restauració. Un grup de joves de l’Institut Santa Eulàlia de Terrassa, que l’han analitzada de la mà dels Serveis Educatius de la Filmoteca, participaran en la presentació del film el dijous 27 de maig.
Continuen les sessions de Flamenca Barcelona, el cicle programat pel flamencòleg Pedro G. Romero, i de la celebració dels 50 anys de Drac Màgic, amb una sessió dedicada al cinema i l’educació amb la projecció de L’argent de poche de Truffaut, i un programa de cinema experimental amb música en directe dins de FilmoXica.