Premsa

Programació abril 2022

15/03/2022

Abril 2022 a la Filmoteca: Jeremy Thomas, emperador de productors; Carta blanca a Nazario; Els millors films de l’any 2021; Moments inoblidables i Filmoteques amigues per recordar els 10 anys de la Filmoteca al Raval, entre d'altres.

Carta blanca a Nazario
L’historietista i pintor Nazario ha respost a la invitació de la Filmoteca de fer una carta blanca a la seva mida amb una tria que no deixarà a ningú indiferent. Artista contracultural i pare del còmic underground al nostre país, Nazario comparteix els seus gustos cinematogràfics, que van de clàssics com Lubitch, Von Stenberg o Ophuls a les propostes més pop, trash i gai, amb la reivindicació d’icones queer com Marlenne Dietrich i Divine. Un cicle divers i provocador, com l’artista que el programa.

Lust in the Dust
Lust in the Dust

Jeremy Thomas, emperador de productors
Aquest gran impulsor de produccions internacionals serà el convidat especial de l’edició d’enguany del BCN Film Festival, i la Filmoteca acull part de la retrospectiva que li dedica. El segell de Thomas és ben present en les filmografies d’autors tan diversos com Bernardo Bertolucci, David Cronenberg, Terry Gilliam o Takashi Miike. Thomas visitarà la Filmoteca per parlar de la seva trajectòria i presentar l’únic títol que ha signat com a director, All the Little Animals, i ho farà acompanyat del documentalista i estudiós del cinema Mark Cousins, que li ha dedicat el seu darrer film, The Storms of Jeremy Thomas.

Crash
Crash

Els millors films de l’any 2021
Arriba un cop més un dels cicles més esperats i ben rebuts de l’any. Crítics i periodistes cinematogràfics consultats per la Filmoteca han elaborat la llista dels films del darrer any que han apreciat com els més interessants. A més de les produccions que s’han vist a les pantalles comercials, la selecció d’enguany també inclou llargmetratges que s’han pogut veure en festivals o en plataformes televisives. Nanni Moretti, Céline Sciamma, Pedro Almodóvar, Jonás Trueba, Kelly Reichardt, Leos Carax, Ryûsuke Hamaguchi o Paul Schrader són presents en la tria, que també ocuparà la programació del mes de maig.

Annette
Annette

La retrospectiva del D’A
El festival de cinema d’autor celebra el 60è aniversari de la Setmana de la Crítica del Festival de Canes, la secció més veterana del certamen, que posa el focus en els cineastes emergents. En aquestes sis dècades ha donat a conèixer al món algunes de les figures imprescindibles del cinema contemporani, d’Arnaud Desplechin a Andrea Arnold. Un cicle d’onze pel·lícules, les mateixes que anys de vida té el D’A, presenta el millor que ha passat per la Semaine entre 2011 i 2021. Una retrospectiva que s’estendrà també al mes de maig amb noms com Julia Ducornau o César Augusto Acevedo.

Continua la commemoració dels 10 anys al Raval
El cicle Moments inoblidables recordarà la retrospectiva presentada al MoMA de Nova York Els anys radicals del cinema català, i la restauració per part del 2CR del film marroquí De quelques évènements sans signification (Mostafa Derkaoui, 1974), estrenada a la Berlinale, mentre que Filmoteques amigues ens porta una de les joies de l’Austrian Film Museum: la versió completa i restaurada de Blind Husbands, el debut d’Erich von Stroheim el 1919.

Dies curts: Isabel Herguera
Pionera de l’animació experimental a Espanya, Herguera ha treballat com a animadora, productora i cineasta a Estats Units, Xina i Alemanya, passant per Lleida (va ser directora de l’ANIMAC fins el 2011), i manté una relació molt especial amb l’Índia, on imparteix regularment tallers d’animació des de 2005. Els seus films, que han guanyat més de cinquanta premis internacionals, ens proposen viatges plens de color, pintura, dibuixos, fotos, retallables, quaderns i collage.

Nou catàleg de la FilmoXarxa
El catàleg de FilmoXarxa ha incorporat aquest any 9 títols internacionals inèdits, 2 documentals catalans, 3 pel·lícules de distribució recent i el clàssic Le plaisir, de Max Ophüls, que aquest mes es projecta com a mostra de la nova oferta i també dins de la tria de Nazario en la seva Carta blanca.

Le plaisir
Le plaisir

Criatures fantàstiques amb la FilmoXica
Amb la primavera, la programació familiar de la Filmoteca estrena nou cicle monogràfic trimestral. Hi ha criatures que són divertides, fascinants o dolces. D’altres, en canvi, fan por i poden ser més aviat imprevisibles. Films carregats d’ecologia, diversitat, natura salvatge i molta fantasia.

Cesta do praveku
Cesta do praveku

 

I també...

Tres sessions vinculades al cicle de conferències Restitucions. La fotografia en deute amb el seu passat, organitzat per KBr Fundació MAPFRE sota la direcció de Carles Guerra. Les pel·lícules proposades presenten alguns casos en els quals les imatges es confronten amb reclamacions de drets que el present ha fet emergir.

Acaba el cicle Marguerite Duras que acompanya l’exposició que dedica La Virreina Centre de la Imatge a l’escriptora i cineasta.

Jordi Picatoste presenta el seu darrer llibre, Rock y cine (Redbook). Per il·lustrar-lo proposa la projecció de Rude Boy, un document excepcional sobre el rock i el seu context social, amb els punk The Clash com a protagonistes.

El director i artista italià Moreno Bernardi celebra 20 anys de carrera artística a Barcelona, on ha esdevingut un dels referents del teatre i la dansa contemporànies. Tres documentals descobreixen el treball del director vist pel cineasta Bori Mo.

Torna un altre clàssic de la Filmoteca, Tràveling Àsia: Un viatge a través del cinema, amb noms indispensables d’aquelles cinematografies llunyanes com Wong Kar-Wai, Hong Sang-Soo o Hirokazu Koreeda.