Premsa

Programació Abril 2021

09/03/2021

Una completa retrospectiva de Marc Recha, que inclou els seus primers treballs en súper-8 restaurats pel 2CR, cinema i flamenc amb Barcelona com a protagonista, la commemoració de la Revolució dels Clavells portuguesa, els curts de Pilar Monsell i del Festival d’Oberhausen, són alguns dels continguts destacats de la programació d’abril.

Marc Recha: cinema a les venes
Des dels 11 anys, Marc Recha va començar a mirar el món a través de l’objectiu d’una càmera de súper-8. Aquest va ser el seu principal mètode d’aprenentatge autodidacte, que l’ha acabat convertint en un dels creadors més interessants del cinema català. El Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca ha restaurat aquests treballs de joventut, i ara els presenta en una retrospectiva completa d’un cineasta que considera que “el cinema és la gran aventura humana”. Recha és autor d’un cinema intimista, suggeridor i ancorat a la realitat, però amb una escletxa oberta al misteri i a la màgia.

Flamenca Barcelona
Després de l’èxit del cicle Flamenc: l’ull partit, que fa dos anys indagava en la contribució del cinema en la construcció visual i iconogràfica del flamenc, la Filmoteca i El Dorado Sociedad Flamenca Barcelonesa tornen a col·laborar en un nou cicle que posa el focus en la ciutat de Barcelona com a escenari i bressol d’algunes de les figures més destacades del gènere. L’artista multidisciplinari i crític d’art Pedro G. Romero és novament l’ideòleg d’una programació que continuarà el mes de maig i que transita dels barris gitanos de barraques de Los Tarantos, amb Carmen Amaya i Antonio Gades, a peces signades per gent tan diversa com Ricardo Baños, Orson Welles, Madronita Andreu o Isaki Lacuesta.

Los Tarantos
Los Tarantos

En record de la Revolució del Clavells
El 25 d’abril es commemora el 47è aniversari de la Revolució dels Clavells a Portugal, el moviment que posava fi a 48 anys de dictadura d’Oliveira Salazar al país veí, la més llarga del segle XX a Europa. Amb la col·laboració del consolat de Portugal a Barcelona i l’Institut Camões, una selecció de pel·lícules recorda l’efemèride, amb títols de João Botelho (Um Adeus Português, 1986), la gran amiga de la Filmoteca Maria de Medeiros, guionista, directora i protagonista de Capitães de abril, o Susana de Sousa Dias, que presentarà personalment el seu documental 48 dimarts 20 d’abril per obrir el cicle.

‘Dies curts’ amb Pilar Monsell
La reflexió política, la introspecció i el testimoni històric són presents en l’obra d’aquesta cineasta nascuda a Còrdova que fa dialogar el material propi amb el d’arxiu, al qual rescata de l’oblit i dota d’un nou significat. En la selecció de peces que presentarà divendres 23 d’abril reivindica les dones anònimes i mostra el resultat del seu treball a partir de materials dipositats a l’arxiu de cinema domèstic del “Proyecto mi vida” de la Filmoteca de Andalucía, mentre que el llarg Àfrica 815 (divendres 30) l’ha realitzat a partir de l’arxiu fotogràfic i dels diaris del seu pare durant el servei militar a la colònia espanyola del Sàhara l’any 1964.

Més curts des d’Oberhausen
El Festival Internacional de Curtmetratges d’Oberhausen és un dels més antics i de més prestigi de l’especialitat. Tres programes oferiran una selecció del bo i millor del certamen de l’any passat: un amb alguns dels films més interessants de la secció internacional, un altre amb una selecció dels treballs premiats i un tercer amb els millors curtmetratges alemanys dels darrers deu anys, centrats en les condicions de vida dels migrants a l’Alemanya actual. També hi haurà una sessió dins la programació familiar amb la selecció Children’s Cinema Making Discoveries.

Punto de vista: Amos Vogel
Obrim una finestra al Festival Internacional de Cine Documental de Navarra Punto de Vista, que en l’edició que s’acaba de celebrar ha dedicat una de les seves retrospectives al programador cinematogràfic Amos Vogel, del qual se celebra el centenari enguany. A la Filmoteca es podran veure quatre dels sis programes que ha presentat el prestigiós certamen navarrès, tots introduïts per entrevistes amb el mateix Vogel, per dibuixar el perfil d’aquest vienès exiliat als Estats Units pel nazisme, que el 1947 va crear a Nova York Cinema 16, una societat sense ànim de lucre dedicada a l’exhibició del cinema més independent i transgressor, documentals i films científics al marge del circuit comercial.

Premi del Públic Jove Europeu

Nominats Premi del Públic Jove Europeu 2021

La Filmoteca acollirà diumenge 25 d’abril una nova edició del guardó que organitza l’Acadèmia Europea del Cinema, EFA. Per les restriccions de la pandèmia, el jurat jove català veurà i debatrà en línia les tres pel·lícules nominades (el Pinocchio de Mateo Garrone protagonitzat per Roberto Benigni, Wolfwalkers, una de les fites de l’animació d’enguany, i la noruega The Crossing), però tothom que ho vulgui podrà gaudir de la guanyadora de l’any passat, la italiana Mio fratello rincorre i dinosauri, a la pantalla de la Sala Chomón. Informació i inscripcions:
https://www.filmoteca.cat/web/ca/Premi-public-jove-europeu-2021

 

I també...

En el marc de l’exposició ‘Mary Ellen Mark. Vides de dones’, que es pot veure a la Fundació Foto Colectania, presentem dos documentals signats pel seu marit, Martin Bell, que incideixen en el retrat de vides marginals que planteja la mostra. Els protagonitza Erin Blackwell, una prostituta que va fascinar la parella quan la van conèixer a 14 anys.

John Akomfrah, artista i cineasta britànic fill d’immigrants ghanesos, és una veu de referència en l’art de la diàspora negra i de la construcció de la identitat postcolonial. Aquests dies presenta a la Fundació Antoni Tàpies la videoinstal·lació “John Akomfrah. Vertigo Sea”. La Filmoteca l’acompanya amb dos dels seus films, Handsworth Songs (1986), sobre les revoltes a Londres i al districte de Handsworth de Birmingham arran de la repressió policial envers la comunitat negra, i Martin Luther King and the March on Washington (2013), realitzat per commemorar el 50è aniversari de la marxa del líder de la lluita pels Drets Civils dels afroamericans.

Foros 2021, la cita anual del cicle de conferències Foros de la UIC Barcelona School of Architecture, reflexiona entorn de l’escenari de reconstrucció derivat de la crisi causada per la COVID-19 en l’àmbit de l’arquitectura i l’urbanisme. La Filmoteca s’hi suma amb les projeccions de The Belly of an Architect de Peter Greenaway i el documental de Nathaniel Kahn My Architect, centrat el en seu pare, l’arquitecte Louis Kahn. Tots dos seran presentats virtualment per l’arquitecte i expert en cinema Jorge Gorostiza.

Sant Jordi a la Filmoteca. Celebrem el dia del llibre amb l’estrena del documental que indaga en la relació per correspondència entre l’escriptor Julio Cortázar i el cineasta Manuel Antín i amb la projecció de la còpia restaurada de Sayat Nova (El color de la granada), l’obra mestra de Serguei Paradjànov dedicada al poeta armeni.

Continua la celebració dels 50 anys de Drac Màgic amb una sessió dedicada a Cinema i història, amb La kermesse heroïque, i a FilmoXica amb el film d’animació suec Cançons per a infants i bestioles, acompanyat en directe per la cantant Tànit Navarro.