Premsa

Premi LUX del Parlament Europeu

03/04/2021

El guardó promogut per la institució europea incorpora per primera vegada la votació del públic, que s’afegeix a la dels eurodiputats. Les finalistes d’enguany són ‘Corpus Christi’, ‘Collective’ i ‘Otra ronda’.

La Filmoteca de Catalunya acull els tres primers dijous del mes de maig (els dies 6, 13 i 20) la projecció gratuïta de les pel·lícules finalistes del Premi del Públic LUX 2021 del Parlament Europeu.

Un any més, les tres pel·lícules nominades mostren la diversitat del cinema europeu. Entre les produccions finalistes hi ha un documental romanès-luxemburguès sobre el periodisme d’investigació i la corrupció en el sector sanitari a Romania, Collective, d’Alexander Nanau; un drama polonès-francès que tracta la religió i les dinàmiques de poder, Corpus Christi, dirigida per Jan Komasa; i una comèdia dramàtica danesa-sueca-neerlandesa, Otra ronda, de Thomas Vinterberg, sobre un grup de professors que experimenten amb l’alcohol per intentar millorar les seves vides.

Les tres pel·lícules finalistes han estat un èxit als seus països però també a l’exterior, tant entre el públic com entre la crítica. Otra ronda ha guanyat l’Oscar al millor film internacional, a més d’una nominació per al seu director, quatre premis de l’Acadèmia Europea del Cinema EFA i ha estat reconeguda als BAFTA britànics, als premis César francesos o al Festival de Sant Sebastià. La romanesa Collective s’ha endut diversos premis, com el Premi del Cinema Europeu al millor documental i ha aconseguit dues nominacions als Oscar, a la millor pel·lícula internacional i al millor documental, el primer cop que un film romanès rep aquesta distinció. Per la seva banda, Corpus Christi va arrasar als premis Àguila del cinema polonès, i va ser reconegut al Festival de Venècia, a més de ser preseleccionada per als Oscar i candidata als César i als Goya.

El cicle s’obrirà dijous 6 de maig a les 19.30 h amb Corpus Christi. La sessió inaugural serà presentada per l’eurodiputada Diana Riba, membre suplent de la comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu. Dijous 13 de maig es projectarà el documental Collective, i dijous 20 de maig Otra ronda.

El públic té la paraula

El premi LUX, que s’atorga des de 2007, es decidirà enguany per primera vegada conjuntament entre la ciutadania europea i els diputats al Parlament Europeu, que es repartiran la puntuació al 50%. El públic pot valorar fins al 23 de maig les tres pel·lícules a la pàgina web del premi, luxaward.eu, puntuant entre una i cinc estrelles.

La pel·lícula guanyadora serà anunciada pel president del Parlament Europeu, David Sassoli, en sessió plenària el 9 de juny, en presència dels directors dels tres films. A més de ser promogut pel Parlament Europeu, el llargmetratge vencedor serà adaptat per a persones amb problemes visuals i auditius.

Logo Premi LUX

 

Amb la col·laboració de:

Logo Parlament Europeu