Premsa

Polska 2020: Mostra de cinema polonès actual

Foto Kamerdyner

16/01/2020

Polska 2020, amb la col·laboració de l’Instituto Polaco de Cultura, ofereix del 23 al 31 de gener una selecció de la producció recent d’aquesta cinematografia. El cicle presenta l’obra dels successors de Kieslowski, Skolimovski o Wajda, nous valors com Katarzyna Trzaska, Ewa Bukowska, Jagoda Szelc o Wladyslaw Pasikowski.

Un any més, el Polska ens demostra la vitalitat d’una cinematografia europea sempre estimulant, que ha donat cineastes com Wajda, Polanski, Skolimovski, Kieslowski o Pawlikowski. Una nòmina que es renova ara amb autors com Katarzyna Trzaska, Ewa Bukowska, Jagoda Szelc o Wladyslaw Pasikowski, la majoria formats, com els seus mestres i referents, a la prestigiosa escola de Lodz. Una prova més de la potència del cinema polonès és la nominació a l’Oscar al millor film internacional d’enguany de Corpus Christi, de Jan Komasa.

Polska 2020 presenta un ventall de la varietat de propostes que arriben de Polònia, vuit títols, cinc d’ells signats per dones, que tracten, des de perspectives molt diferents, la història de Polònia. Són set llargmetratges de ficció i un documental, entre ells dues pel·lícules històriques, una de cinema familiar, dues de directors novells i tres obres de cineastes polonesos més reconeguts i populars, inèdits entre nosaltres i presents en diversos festivals internacionals.

L’impacte dels conflictes bèl·lics en la dona d’un corresponsal de guerra a 53 wojny (53 guerras), d’Ewa Bukowska; els conflictes ètnics entre alemanys, caixubis i polonesos a Kamerdyner (El mayordomo), de Filip Bajon; les dramàtiques seqüeles del genocidi de Ruanda de 1994 a Ptaki spiewaja w Kigali (Los pájaros cantan en Kigali), Joanna Kos-Krauze i Krzysztof Krauze; el thriller d’espionatge Kurier (El correo de Varsovia), de Wladyslaw Pasikowski, inspirat en la històrica missió secreta del famós correu de Varsòvia, Jan Nowak-Jezioranski, que va determinar el futur de Polònia i de la Segona Guerra Mundial, o el documental Wies plywajacych krów (La aldea de las vacas nadadoras), de Katarzyna Trzaska, que mostra amb humor el xoc del nou ecologisme amb les tradicions rurals, són algunes de les propostes de Polska 2020, un cicle que ja s'ha presentat a Madrid, Saragossa, Còrdova, Múrcia, Tenerife i Granada, i que després del seu pas per la Filmoteca de Catalunya viatjarà a Sevilla, Pamplona, València i Salamanca.

 

Amb la col·laboració de:

Logo Instituto Polaco de Cultura