Premsa

Octubre 2021

11/09/2021

Celebrem l’Any Chomón amb ‘Constel·lació Chomón’, un cicle que fa dialogar l’obra del pioner del cinema català i les seves innovacions en el color, l’animació i els efectes especials amb films posteriors. Inaugurem les noves edicions dels dos grans cicles de llarga durada a la Filmoteca: Per amor a les Arts i Aula de Cinema. Acollim tres clàssics de la tardor: el Festival de Cinema Jueu, la Setmana del cineclubisme i el cicle Cinema alemany actual, amb la visita de Werner Herzog.

Constel·lació Chomón
Nascut a Terol fa 150 anys, Segundo de Chomón va desenvolupar la seva activitat a Barcelona, París i Torí i va esdevenir una de les figures clau del cinema dels orígens. La Generalitat li dedica una de les seves commemoracions oficials, primer cop que rep aquest honor un cineasta. L’Any Chomón ja fa dies que està desplegant les activitats aquest 2021, però és a l’octubre que la Filmoteca en concentra el gruix, amb un simposi internacional, el Laboratori Chomón, i un cicle que vincula les seves innovacions en l’animació, els efectes especials i el color amb aportacions posteriors en aquestes especialitats. Cada sessió inclou una pel·lícula de Chomón acompanyada de llargs, curts i fins i tot peces inèdites. També hi haurà un espectacle del Mag Hausson inspirat en l’univers Chomón.

Per amor a les Arts
Sisena edició d’aquest cicle que proposa un diàleg enriquidor entre el cinema i altres disciplines artístiques, amb la complicitat del Museu Nacional d’Art de Catalunya i la col·laboració de fins a una dotzena d’institucions culturals. Cada dimarts, d’octubre a juny, la Filmoteca de Catalunya acollirà sessions de cinema vinculades amb l’activitat d’aquests equipaments i relacionades amb la pintura, el teatre, la dansa, l’arquitectura, la música, el disseny, la literatura o l’òpera. Les projeccions seran presentades per persones expertes en les matèries.

Aula de Cinema
El programa que proposa una Història del cinema en trenta sessions, els dimecres al llarg del curs, es qüestiona i reformula. La voluntat és explorar la perifèria del cànon considerat oficial. Cinematografies, autors i modes de representació que, units a la perspectiva dels estudis culturals, aposten per la diversitat. Si altres Històries del cinema són possibles, aquesta és una d’elles. Ni millor ni pitjor: diferent i, en qualsevol cas, complementària. Una altra mirada que anirà acompanyada de debats després d’algunes sessions o de la programació que sorgirà dels suggeriments dels mateixos estudiants i espectadors. El cicle compta amb la col·laboració de bona part de les escoles de cinema i Facultats de l’audiovisual del país.

Werner Herzog inaugura la mostra Cinema alemany actual
El director alemany presentarà el documental Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin, on homenatja el seu amic escriptor i viatger incansable Bruce Chatwin. Herzog segueix el seu rastre pels llocs més recòndits del món tot entrevistant persones que recorden l’escriptor i la seva obra. Un viatge èpic que evoca la trobada dels dos amics a Austràlia, fruit de la qual va sorgir Cobra Verde, adaptació de la novel·la El virrei d’Ouidah, de l’escriptor britànic. Així s’obrirà una nova edició d’aquesta mostra que la Filmoteca presenta de la mà del Goethe Institut, i que enguany presenta una desena de films que tracten temes com la migració, l’amor en temps líquids, el debat #MeToo, una sospita de terrorisme o el retrat distòpic sobre el futur climàtic de la nostra societat, entre d’altres, a més d’una picada d’ull a Rainer Werner Fassbinder.

Berlin Alexanderplatz
Berlin Alexanderplatz

Festival de Cinema Jueu
Una altra cita ineludible d’aquestes dates que en aquesta edició està centrada en dos eixos temàtics relacionats entre si. D’una banda, les circumstàncies i la vida dels refugiats i els supervivents, amb el consegüent exili i problemes d’integració. De l’altra, les diferents situacions a les quals s’ha d’enfrontar la població civil i les decisions que es veuen obligats a adoptar els ciutadans per circumstàncies alienes a la seva voluntat durant els conflictes. També oferirà una mirada als moviments de l’avantguarda europea del període d’entreguerres, amb la contribució jueva i la seva implicació política contra el feixisme ascendent en aquest període. La mostra rebrà la visita d’alguns dels cineastes que hi presentaran els seus treballs, com Leo Khasin o Asaf Galay.

Patrimoni Audiovisual
Com cada 27 d’octubre des de l’any 2006, la Filmoteca se suma a les desenes d’arxius i institucions de tot el món per celebrar el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, instituït per la UNESCO. En aquesta ocasió es farà una sessió amb una selecció de peces restaurades pel 2CR de la Filmoteca de Catalunya en col·laboració amb els ajuntaments de Reus, Granollers o Olesa de Montserrat. També es presentarà la còpia reconstruïda i digitalitzada al Centre de Conservació i Restauració d’un dels films més desconeguts d’Ignacio F. Iquino, Fuego en la sangre, una producció catalana rodada a Sevilla durant l’hivern del 1952-53 que supera la imatge estereotipada del camp andalús, amb un major realisme gràcies a l’ús d’espais naturals i el recull d’imatges de la vida en un cortijo, on s’esdevé una història d’amor i gelosia. Finalment, estrena del documental Montesa, viva!, amb motiu del 75è aniversari de la popular marca de motocicletes catalana, que inclou imatges d'arxiu dipositades al 2CR.

Fuego en la sangre
Fuego en la sangre

Setmana del cineclubisme
La presència d’Aurel, el director de Josep, una de les pel·lícules més destacades de l’últim any, serà un dels grans al·licients d’aquesta tradicional trobada del públic més cinèfil, que també servirà per lliurar els tres premis José María Nunes de la Federació Catalana de Cineclubs (FCC): a la pel·lícula catalana de l’any, la persona o entitat vinculada al cineclubisme i el fet cineclubista de l’any. A més, es projectarà la guanyadora del Premi Don Quijote a L’Alternativa del 2019.

Estrena de ‘Berracas’
Un equip de periodistes de Barcelona i Colòmbia s’han endinsat en el conflicte armat del país, la seva memòria i la tasca de les dones en la construcció de la pau. El resultat és aquest documental, fruit de dos anys de treball d’investigació, que recull el relat de deu dones del departament de Tolima. Berracas són les dones lluitadores, empoderades, supervivents del conflicte armat a Colòmbia i que troben sempre la força necessària per tirar endavant.

Segundo de Chomón també a la FilmoXica
La programació familiar dels caps de setmana també s’impregna de la celebració del 150è aniversari del pioner del cinema català. L’enginy de Chomón en les tècniques d’animació, color o efectes especials desplegat a peces mestres com Electric hotel dialoga amb films d’animació recents com La vida d’en Carbassó o Wallace & Gromit: la maledicció de les verdures