Premsa

Nova Llei de la Filmoteca

Filmoteca

14/12/2023

La Filmoteca de Catalunya es convertirà en un equipament nacional de gestió pròpia amb la nova llei que inicia ja la seva tramitació al Parlament. La consellera de Cultura ha parlat de la nova llei durant la roda de premsa de balanç de la Filmoteca, que accelera la recuperació de públic després de la pandèmia. Aquest 2023 la Filmoteca ha aplegat gairebé 100.000 espectadors, una mitjana de més de 87 per sessió.

El Parlament de Catalunya va votar dijous 14 de desembre favorablement l’inici de la tramitació del projecte de Llei de la Filmoteca. Una nova normativa que suposarà la consolidació del centre com a equipament nacional amb autonomia pròpia. Això significa, entre altres coses, que els recursos de la Filmoteca deixaran de dependre de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), òrgan del Departament de Cultura del qual depèn actualment aquest equipament.

Així ho ha explicat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, durant la roda de premsa de balanç 2023 i presentació de la nova temporada de la Filmoteca, acompanyada del director del centre, Esteve Riambau. La consellera ha dit que “ha arribat el moment de dotar la Filmoteca d’una personalitat jurídica pròpia, reconèixer el seu estatus d’equipament públic nacional i garantir que sigui un ens àgil en la gestió de la seva activitat diària” i ha afegit que “un cop es tramiti el text, la nova llei servirà per reforçar la protecció, conservació, difusió i valoració del patrimoni cinematogràfic de Catalunya”.

Per afrontar aquesta nova etapa, la Filmoteca incrementarà els seus recursos humans amb la contractació de 12 tècnics en diferents àrees. L’impacte pressupostari estimat d’aquesta nova personalitat jurídica de la Filmoteca és de 485.000 euros, repartits entre els pròxims quatre anys, que se sumarien al pressupost habitual de l’equipament. La consellera Garriga també ha explicat que si s’aprova la previsió del pressupost del Govern pel 2024, la Filmoteca incrementaria un 3,5% els seus números, comptant amb un total de 8,3 milions d’euros per a l’any vinent.

Durant la seva intervenció, la consellera també ha agraït la feina d’Esteve Riambau, que en el 2024 finalitzarà la seva etapa com a director de la Filmoteca.