Nova edició del BACHcelona a la Filmoteca

15/07/2019

Arriba la setena edició del BACHcelona, Del 16 al 21 de juliol se celebrarà la setena edició d'aquest festival que ofereix la música de Johan Sebastian Bach des de totes les seves possibles vessants, formats i artistes que s’atreveixen a interpretar-lo des de perspectives inèdites.

La Filmoteca de Catalunya, per cinquè any consecutiu, acull la programació cinematogràfica, les sessions Flash Bach, d’aquesta iniciativa que potencia la vivència, la interacció, la divulgació i els aspectes més inesperats i lúdics de la música de J. S. Bach.

La Filmoteca s’afegeix a la resta de seus on es desplega l’activitat del festival per tota la ciutat: el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Recinte Modernista de Sant Pau, el Palau de la Música Catalana, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), el Museu de la Música, La Pedrera, el Palau Güell, la sala Luz de Gas i L’Auditori.

Enguany, el BACHcelona té com a convidat especial Georg Friedrich Händel, l’altre gran representant de la música barroca alemanya. Bach i Händel són dos genis nascuts el mateix any a tan sols 40 km de distància, que tot i compartir una mateixa època històrica, van dur vides oposades.

Precisament dues de les propostes de la programació que es presenten a la Filmoteca tenen Händel com a protagonista: el documental Barockstar - Georg Friedrich Händel (2009), d’Ulrich Meyszies, mostra els anys de joventut del compositor, concretament l’època dels seus viatges per Itàlia, claus en el seu desenvolupament artístic posterior. El film viatja pels espais que va recórrer durant aquells anys a Florència, Roma i Venècia, i incorpora les reflexions de Trevor Pinnock i Christopher Hogwood, autèntics especialistes en el mestre; i Sopar a quatre mans (1991) és l’enregistrament de la peça teatral escrita pel musicòleg Paul Barz que recrea una trobada imaginària entre Bach i Händel, i que es va representar a la Sala Villarroel de Barcelona. Aquesta sessió serveix alhora d’homenatge a Carles Canut, que hi interpreta Bach, i que va morir el 27 de setembre passat.

L’oferta es completa amb una de les propostes més creatives i suggeridores del BACHcelona: el pianista Carles Marigó construeix una suite inspirada en Bach per il·lustrar pel·lícules de Segundo de Chomón, un dels pioners del cinema més importants. Cadascun dels films és una dansa diferent de la suite, que aprofita la capacitat expressiva de la música de Bach i la improvisació per suggerir les atmosferes més diverses de l’univers fantàstic de Chomón.

 

amb la col·laboració de:

Imatge eliminada. Imatge eliminada.