Premsa

Nit temàtica dedicada a Segundo de Chomón al 33

10/10/2021

Diumenge 17 d’octubre, coincidint amb la data exacta del 150è aniversari del naixement de Segundo de Chomón, el 33 de Televisió de Catalunya oferirà una nit especial dedicada a la seva figura.

A partir de les 21.55 h, s’emetrà L’home que va voler ser Segundo (2014), documental ficcionat de Ramon Alòs Sánchez, i a continuació, a les 23.30 h, es podran veure catorze peces creades per Chomón entre els anys 1904 i 1913 que mostren el seu talent en les tècniques de trucatge, Stop Motion i acoloriment manual de fotogrames. Totes les pel·lícules de Chomón aniran acompanyades per la música a piano que va compondre expressament per a aquestes obres el mestre Joan Pineda Sirvent, que va ser el pianista de la Filmoteca durant molts anys.

Una docu-ficció sobre la figura de Chomón

L’home que va voler ser Segundo és un documental de ficció dirigit per Ramon Alòs Sánchez i interpretat per Ramón Langa, Maribel Bayona, Enrico Vecchi i Blanca Carvajal. Aquesta producció, que mostra la vida i obra del pioner del cinema mut i de la tècnica d’animació cinematogràfica, explica la història d’un misteri que envolta la seva enigmàtica vida.

Diu el narrador de la història, Enrico, que Segundo va néixer a Terol, l’any 1871, deu minuts després que el seu germà bessó, Primo. Ben aviat, les seves ganes d'aprendre el van portar a París, on va quedar captivat pel cinema fantàstic de Georges Méliès i va començar a seguir els passos del mestre. Després d’haver treballat per als Pathé, va tornar a Espanya, on va encadenar tot un seguit de fracassos, fins que se’n va anar a Itàlia, on va culminar la seva trajectòria amb la superproducció Cabiria. Quan recopila informació documental sobre la vida de Primo i Segundo de Chomón, Enrico descobreix que no hi ha cap document oficial sobre Primo i s’obre la hipòtesi que potser no havia existit mai. El narrador investiga l’única pel·lícula en què surten els bessons, però els experts no s’expliquen com es va poder fer un frau tan perfecte amb la tecnologia de principis del segle XX.

 

Una selecció de joies del pioner del cinema dels orígens

L’especial sobre Segundo de Chomón continuarà a les 23.30, amb l’emissió de 14 pel·lícules curtes que va realitzar entre els anys 1904 i 1913, que mostren el seu talent com a cineasta, especialment en les tècniques de trucatge, Stop Motion i acoloriment manual de fotogrames, que van fer de Chomón un dels precursors del cinema.

Entre les pel·lícules que s’emetran, hi ha una obra essencial, El hotel eléctrico (1908), on el cineasta aragonès mostra tot un seguit de trucatges i accions en Stop Motion en un imaginari hotel futurista on aterra una parella. També es podrà veure un curt de caràcter turístic sobre la Barcelona del 1912, les delicioses pel·lícules acolorides manualment Viatge a Júpiter, Els ous de Pasqua, Les tulipes o L’espectre vermell, i l’onírica i hilarant persecució policial farcida de trucatges propis del cinema d’animació Més fort que Sherlock Holmes.

Les bandes sonores creades per Joan Pineda Sirvent (Barcelona, 1931-2020), l’inoblidable home del piano de la Filmoteca durant molts anys, acompanyaran aquesta antologia de films de Segundo de Chomón.

 

Amb la col·laboració de:

Logo 33